Ιουλιανός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου

Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουλιανός, διαδέχθηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης τον Κωνστάντιο Β΄ και βασίλεψε από το 361 έως το 363 μ.Χ. Διακρίθηκε για το πάθος ioulianos 2του αναφορικά με την αρχαία παράδοση, καθώς ήδη από τα εφηβικά του χρόνια άρχισε να δανείζεται από τον παιδαγωγό του, τον κληρικό Γεώργιο τον Καππαδόκη, βιβλία για να τα αντιγράψει. Υπήρξε μαθητής ειδωλολατρών δασκάλων στην Αθήνα, στη Νικομήδεια και στην Κωνσταντινούπολη. ioulianos3Όταν βρισκόταν στη Γαλατία, η μητέρα του Αυρηλία Ευσεβία, που γνώριζε τα ενδιαφέροντά του, του έστελνε βιβλία με έργα Ελλήνων ιστορικών, ποιητών, ρητόρων και φιλοσόφων (Αθανασιάδη, Ιουλ.). Χαρακτηριστικό της συνείδησης που είχε διαμορφώσει γύρω από τη σημασία του βιβλίου είναι το γεγονός ότι όταν ο δάσκαλός του Γεώργιος σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια (361 μ.Χ.) και η πλούσια βιβλιοθήκη του διασκορπίστηκε, ο Ιουλιανός έδωσε αυστηρές εντολές να ξαναβρούν τα βιβλία του και να του τα αποστείλουν στην Αντιόχεια.

Επιπλέον, συγκρότησε ιδιαίτερα σημαντική προσωπική βιβλιοθήκη, την οποία μάλιστα φρόντισε να στεγάσει σε χώρο που κτίστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό. Για τη θέση της δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα, ούτε για την αρχιτεκτονική και το χαρακτήρα της, αλλά δεν αποκλείεται να αποτελούσε συνέχεια της βιβλιοθήκης του Κωνστάντιου Β΄ (Ζώσιμος, Hist., III, 11, 3· Λιβάνιος, Ιουλ., XII, 32, 4). Κατά πόσο ήταν αποκλειστικά προσωπική ή ήταν ανοικτή και για τα λόγια μέλη και τους σπουδαστές του αυτοκρατορικού και ευρύτερου πνευματικού περιβάλλοντος, δεν το γνωρίζουμε (Βιβλ. ΙΙΙ, 34-43).

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Όνομα/Προσωνυμία: Ιουλιανός
Ιδιότητα/Αξίωμα: Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Τόπος δράσης: Κωνσταντινούπολη
Νικομήδεια
Αθήνα
Γαλατία
Χρόνος δράσης: 4ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Κωνστάντιος Β΄, αυτοκράτορας
Γεώργιος από την Καππαδοκία, δάσκαλος
Εικόνες
Julian with Cyril, Archbishop of Alexandria. Engraving from «ΙΙουλιανού Αυτοκράτορος τα Σωζόμενα και των εν Αγίοις Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Λόγοι Δέκα», Leipzig, M.G. Weidmannus & I.L. Gleditschius, 1696.
Χρυσό νόμισμα του Ιουλιανού από το νομισματοκοπείο της Αντιόχειας.
Ο Ιουλιανός, μαρμάρινος ανδριάντας που τον παριστάνει ενδεδυμένο με απλό ιμάτιο Έλληνα φιλοσόφου ή ιερέα. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Αγαθίας ο Σχολαστικός, ποιητής - ιστορικός
Μάλχος, ρήτορας
Γεώργιος από την Καππαδοκία, δάσκαλος
Ιοβιανός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Σημειώσεις: Η Γαλατία δεν έχει σαφή γεωγραφικά όρια με τα σημερινά δεδομένα. Η Νικομήδεια είναι το σημερινό İzmit
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων