Ομάρ Α', χαλίφης

Ο δεύτερος χαλίφης των Μουσουλμάνων Ομάρ Α΄ γεννήθηκε γύρω στο 586 μ.Χ. και βασίλεψε από το 634 ως το 644. Τα στρατεύματά του κατέλαβαν την Αλεξάνδρεια το 642 μ.Χ. και στα χέρια τους περιήλθε ένας αμύθητος θησαυρός.

Πολλοί συνδέουν την καταστροφή της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης των Πτολεμαίων με τον Ομάρ, καθώς, σύμφωνα με ένα χρονογράφημα, ο Ομάρ κατέληξε να δώσει την εξής εντολή στον εμίρη Αμρ ιμπν αλ-Ας: «Αν το περιεχόμενο των βιβλίων συμφωνεί με το βιβλίο του Αλλάχ, δεν μας χρειάζονται αυτά, εφόσον τότε το βιβλίο του Αλλάχ είναι υπεραρκετό. Αν αντίθετα περιέχουν κάτι ασύμφωνο προς το βιβλίο του Αλλάχ, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να τα κρατήσουμε. Προχώρησε στην καταστροφή τους».

Πρόκειται, πιθανότατα, για μύθο που εντάσσεται στη διαμάχη μεταξύ αυτών που υποστήριζαν τις αραβικές μεταφράσεις ελληνικών κλασικών έργων και των αντιπάλων τους (Κάνφορα, Χαμ., 96-110 · Βιβλ. Ι, 214-215).

Όνομα/Προσωνυμία: Ομάρ Α΄
Ιδιότητα/Αξίωμα: Χαλίφης
Τόπος δράσης: Χαλιφάτο Ρασιντούν
Αλεξάνδρεια
Χρόνος γέννησης: 586
Χρόνος δράσης: 6ος-7ος αι.
Αναφέρει: Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική του Μουσείου της Αλεξάνδρειας
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Ιωάννης Γραμματικός ο Φιλόπονος, φιλόσοφος
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων