Μιθριδάτης ΣΤ´ ο Ευπάτωρ, βασιλιάς του Πόντου

Ο Μιθριδάτης ΣΤ´, βασιλιάς του Πόντου, γεννήθηκε το 131 και πέθανε το 63 π.Χ. (Reinach, Mit.) Ο Μιθριδάτης είχε στραφεί προς την ιατρική για πρακτικούς λόγους ή καλύτερα από ανάγκη: ήθελεmithridatis να προφυλαχθεί από αυτούς που επεδίωκαν να τον δηλητηριάσουν. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος πίστευε πιθανώς το μύθο ότι ο Μιθριδάτης κατέστησε τον εαυτό του απρόσβλητο από κάθε δηλητήριο εφαρμόζοντας μια μικτή δίαιτα δηλητηρίων και αντιδότων (Πλίνιος, Nat. Hist., XXV, 4, 8). Ταυτόχρονα είχε συγκροτήσει μια σπουδαία βιβλιοθήκη στο παλάτι του στη Σινώπη και στα Κάβειρα και ανάμεσα στα βιβλία του περιλαμβανόταν και μία «θήκη» με ιατρικά συγγράμματα, τα οποία οικειοποιήθηκε ο Πομπήιος Μάγνος και παράγγειλε να μεταφραστούν στα λατινικά. Ο Λούκουλλος, μετά το νικηφόρο αγώνα του εναντίον του Μιθριδάτη, έφερε μέρος της βιβλιοθήκης του ως λεία στη Ρώμη -Pontica praeda (Βιβλ. ΙΙ, 74-77).

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότηταsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Μιθριδάτης ΣΤ´ ο Ευπάτωρ
Ιδιότητα/Αξίωμα: Βασιλιάς του Πόντου
Τόπος δράσης: Πόντοςsemantics logo
Χρόνος γέννησης: 131 π.Χ.
Χρόνος θανάτου: 63 π.Χ.
Χρόνος δράσης: 2ος-1ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, φιλόσοφος & ιστοριογράφος
Εικόνες
Ο Μιθριδάτης, χαλκογραφία από την έκδοση: Henricus Spoor, «Henrici Spoor Medici et Philosophi. Favisae, utriusque antiquitatis tam Romanae quam Greacae», Ουτρέχτη, Typis Gerardi Muntendam, 1707.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Απελλικών, συλλέκτης βιβλίων
Βιβλιοθήκες
Οι βιβλιοθήκες των γραμματικών
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων