Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, φιλόσοφος - ιστοριογράφος

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (Gaius Plinius Secundus), φιλόσοφος και ιστοριογράφος, γεννήθηκε στο Κόμο το 23 και πέθανε το 79 μ.Χ. Υπήρξε επίσης στρατιωτικός αξιωματούχος της Ρωμαϊκής pliniosΑυτοκρατορίας. Πληροφορίες για τη συγγραφική του δραστηριότητα και τον τρόπο ζωής του παρέχει ο ανιψιός του Πλίνιος ο νεότερος σε επιστολή προς τον φίλο του Μάκρωνα. Ο Πλίνιος στα ταξίδια του, απαλλαγμένος από κάθε φροντίδα, αφοσιωνόταν αποκλειστικά στη μελέτη, και είχε πάντα μαζί τουplinios2 έναν γραμματέα εφοδιασμένο με βιβλία και δέλτους. Στις μετακινήσεις του χρησιμοποιούσε πάντα δίφρο, για να μη χάνει πολύτιμο χρόνο από τη μελέτη του. Δουλεύοντας έτσι μ’ αυτήν την ένταση, κατόρθωσε να φέρει εις πέρας ένα τόσο ογκώδες έργο και να αφήσει στον ανεψιό του 160 υπομνήματα αποσπασμάτων. Ο ίδιος συνήθιζε να λέει ότι, όταν ήταν διοικητής της Ισπανίας, μπορούσε να πουλήσει τα έργα αυτά στον Λάρκιο Λικίνο για 400.000 σηστέρτιους. Και αναλογιζόμενος την ευρυμάθεια και τη δημιουργικότητα του θείου του, ο Πλίνιος ο Νεότερος καταλήγει: «Ποιοι από εκείνους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στις μελέτες, αν συγκρίνονταν μ’ αυτόν, δεν θα παραδέχονταν κοκκινίζοντας ότι είχαν παραδοθεί στον ύπνο και στην τεμπελιά;» (Πλίνιος, Σταδ., 487 κ.ε. · Βιβλιοθήκη, 110).

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (Gaius Plinius Secundus)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Φιλόσοφος
Ιστοριογράφος
Τόπος γέννησης: Κόμο
Χρόνος γέννησης: 23 μ.Χ.
Χρόνος θανάτου: 79 μ.Χ.
Χρόνος δράσης: 1ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Πλίνιος ο Νεότερος, πολιτικός - ρήτορας
Εικόνες
Από την έκδοση: Πλίνιος, «Naturalis historia», 13ος αι., Φλωρεντία, Biblioteca Medicea Laurenziana.
Ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος, από τη σελίδα τίτλου της έκδοσης: «Caii Plinii Caecilii Secundi Epistolarum libros decem», Άμστερνταμ, Janssonio-Waesbergios, 1734.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Νουμάς Πομπίλιος, βασιλιάς
Βέδας ο Σεβάσμιος, συγγραφέας
Hearne Thomas, αρχαιοδίφης - συλλέκτης βιβλίων
Cracherode Clayton Mordaunt, συλλέκτης βιβλίων
Λεόντιος Πιλάτος, λόγιος
Pontano Giovano, συγγραφέας
Έρασμος, λόγιος
Μιθριδάτης ΣΤ´, ο Ευπάτωρ, βασιλιάς του Πόντου
Τερέντιος Γναίος, γραφέας
Αριστοφάνης ο Βυζάντιος, γραμματικός
Βιβλιοθήκες
Η Λαυρεντιανή βιβλιοθήκη στη Φλωρεντία
Βιβλιοθήκη του Μαλατέστα στην Τσεζένα
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων