Κράσροουντ, Κλέιτον Μόρνταντ, συλλέκτης βιβλίων

Ο αιδεσιμότατος Clayton Mordaunt Cracherode (1730-1799), στον οποίο το Βρετανικό Μουσείο οφείλει κάποιες από τις πιο πολύτιμες συλλογές του, γεννήθηκε στο Taplow και σπούδασε στο CracherodeWestminster και στο Christ Church της Οξφόρδης. Μετά τις σπουδές του χειροτονήθηκε ιερέας, και για κάποια περίοδο ήταν εφημέριος στο Binsey. Φαίνεται όμως πως δεν τον ενδιέφερε ιδιαίτερα ο εκκλησιαστικός κλάδος, και όταν με τον θάνατο του πατέρα του κληρονόμησε μια αξιοσέβαστη περιουσία, αφοσιώθηκε στην συγκρότηση μιας βιβλιοθήκης. Επιπλέον, ήταν Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας και της Εταιρείας Αρχαιοδιφών (Society of Antiquaries), και Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου.

Μαρτυρίες για το άτομο του παρουσιάζουν τον αιδεσιμότατο ως έναν ντροπαλό και απόμακρο άνθρωπο, που ζούσε αποκλειστικά για τις συλλογές βιβλίων του. Λέγεται πως δεν ανέβηκε ποτέ σε άλογο, ούτε διένυσε ποτέ κάποια απόσταση μεγαλύτερη από αυτή μεταξύ Λονδίνου-Οξφόρδης, ενώ για σχεδόν 40 χρόνια καθημερινή του ενασχόληση ήταν η επίσκεψη σε δύο βιβλιοπωλεία στο Strand του Λονδίνου. Η ευγενής προσωπικότητα του ήταν εφάμιλλη με τους αριστοκρατικούς τρόπους παλαιότερων γενεών, ενώ οι γνώσεις του ως λόγιου ήταν κάθε άλλο παρά αμελητέες.

Η βιβλιοθήκη του περιλάμβανε 4500 τόμους σπάνιας ομορφιάς, επτά ντοσιέ με σχέδια των μεγάλων δασκάλων και μια υπέροχη συλλογή νομισμάτων και πολύτιμων λίθων. cracher bookstampΠαλιές και σπάνιες εκδόσεις κλασσικών συγγραφέων, πολλές από αυτές τυπωμένες σε περγαμηνή, σε άριστη κατάσταση και με ωραία δεσίματα, ενώ αρκετές από αυτές προέρχονταν από φημισμένες συλλογές όπως του Grolier, της Αικατερίνης των Μεδίκων και της Αρτέμιδος του Πουατιέ. Ξεχωρίζουν επίσης τα εντυπωσιακά αντίγραφα εκδόσεων του Πλίνιου, τυπωμένα στη Βενετία από τον Joannes de Spira το 1469 και από τον Nicolas Jenson το 1476, η Ελληνική Γραμματική του Λάσκαρη, τυπωμένη στο Μιλάνο το 1476 και μια εξαιρετική έκδοση των Sonetti e Canzoni του Πετράρχη, τυπωμένη από τον Άλδο το 1501 (FletcherCollectors 221-226).
                                                                          
                               

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Νεότερη Εποχή
Όνομα/Προσωνυμία: Clayton Mordaunt Cracherode (Κλέιτον Μόρνταντ Κράσροουντ)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Συλλέκτης βιβλίων
Τόπος γέννησης: Τάπλοου
Τόπος δράσης: Γουεστμίνστερ
Οξφόρδη
Λονδίνο
Χρόνος γέννησης: 1730
Χρόνος θανάτου: 1799
Χρόνος δράσης: 18ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, φιλόσοφος & ιστοριογράφος
Λάσκαρης, Κωνσταντίνος, λόγιος
Μανούτιος, Άλδος, τυπογράφος
Πετράρχης, Φραγκίσκος, λόγιος
Εικόνες
Το βιβλιόσημο του Clayton Mordaunt Cracherode.
Ο αιδεσιμότατος Κλέιτον Μόρνταντ Κράσροουντ.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων