Χωνιάτης Μιχαήλ, συγγραφέας

Ο Μιχαήλ Χωνιάτης, αδελφός του Νικήτα Χωνιάτη, έζησε γύρω στα 1138-1222, υπήρξε μαθητής του Ευστάθιου στην Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε στη γραμματεία του Πατριαρχείου. choniatismichaelΤο 1182 του ανατίθεται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην οποία εργάστηκε συμβάλλοντας στην πνευματική και κοινωνική ευημερία των πιστών. Πέρα από τα ποικίλα συγγράμματά του μας κληροδότησε σημαντικό αριθμό Επιστολών με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον (Κολοβού, Μιχ.).

Συγκρότησε πλούσια βιβλιοθήκη, είτε αγοράζοντας κώδικες, είτε από δώρα, είτε αντιγράφοντας ο ίδιος χειρόγραφα. Και καθώς κατοικούσε με την ιδιότητα του αρχιεπισκόπουxoniatis2 στην Ακρόπολη, δεν αποκλείεται η βιβλιοθήκη αυτή να στεγαζόταν στον Παρθενώνα, που την εποχή εκείνη είχε μετατραπεί σε ναό της Παναγίας της Αθηνιώτισσας (Λάμπρος, Περ.). Όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την Αθήνα, το 1205, φαίνεται ότι η βιβλιοθήκη του διασκορπίστηκε. Σε μια επιστολή του περιγράφει με ειρωνεία τη βαρβαρότητα των κατακτητών, δηλαδή, των Σταυροφόρων και των Φράγκων: μάλλον γάρ όνος λύρας και κάνθαρος μύρον αισθήσοντας ή ούτοι αρμονίας και λόγου χάριτος (Βιβλ. ΙΙΙ, 318-321).

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Όνομα/Προσωνυμία: Μιχαήλ Χωνιάτης
Ιδιότητα/Αξίωμα: Συγγραφέας
Τόπος δράσης: Κωνσταντινούπολη
Αθήνα
Χρόνος γέννησης: π. 1138
Χρόνος θανάτου: π. 1222
Χρόνος δράσης: 12ος/13ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Χωνιάτης Νικήτας, ιστορικός
Ευστάθιος, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης
Εικόνες
Το Ερέχθειο μετασκευασμένο σε χριστιανική εκκλησία (Σχέδιο Ι. Τραυλού, 1697).
Ο βιβλιόφιλος μητροπολίτης Αθηνών Μιχαήλ Χωνιάτης σε τοιχογραφία της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου, στα Καλύβια Κουβαρά στην Αττική.
null
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Χωνιάτης Νικήτας, ιστορικός
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων