Χωνιάτης Νικήτας, ιστορικός

Ο Νικήτας Χωνιάτης έζησε γύρω στο 1155-1215/16 μ.Χ και είναι ο νεότερος αδελφός xoniatis nikitasτου Μιχαήλ Χωνιάτη, υπό την επίβλεψη του οποίου μάλιστα σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη. Στο ιστορικό του έργο Χρονική διήγησις γίνεται λόγος xoniatisnγια τις ανυπολόγιστες ζημιές που υπέστη ο βιβλιακός πλούτος της Κωνσταντινούπολης μετά την κατάκτησή της και τη λεηλασία από τους Σταυροφόρους το 1204: όσα βιβλία γλύτωσαν από τις πυρκαγιές απογυμνώθηκαν από τις πολύτιμες σταχώσεις τους, που κατέληξαν σε μουσειακές συλλογές ηγεμόνων της Δύσης, ενώ τα υπόλοιπα δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και για θέρμανση από την άγνοια των Σταυροφόρων να διαβάζουν ελληνικά και να συνειδητοποιήσουν έτσι τη σπουδαιότητα των κειμένων (Βιβλ. ΙΙΙ, 317-318). 

Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Όνομα/Προσωνυμία: Νικήτας Χωνιάτης
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ιστορικός
Τόπος δράσης: Κωνσταντινούπολη
Χρόνος γέννησης: π. 1155
Χρόνος θανάτου: 1215/16
Χρόνος δράσης: 12ος-13ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Χωνιάτης Μιχαήλ, συγγραφέας
Εικόνες
Σελίδα τίτλου από την έκδοση: Νικήτας Χωνιάτης. «Νικήτου Ἀκωμινάτου Χωνιάτου Ἱστορία..., Hieronymo Wolfio Oetingensi interprete... Cura & studio Caroli Annibalis Fabroti Jc», Βενετία, ex Typographia Bartholomaei Javarina, 1729.
Ο Νικήτας Χωνιάτης αφηγούμενος τα ιστορικά συμβάντα των ετών 1118-1206, σε μικρογραφία χειρογράφου του 14ου αιώνα. Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Χωνιάτης Μιχαήλ, συγγραφέας
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων