Βλεμμύδης Νικηφόρος, συγγραφέας

Ο Νικηφόρος Βλεμμύδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη γύρω στο 1197/8 και πέθανε το 1272. Σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και θεολογία στη Νίκαια και εισήλθε στις τάξεις του πατριαρχικού κλήρου. Όταν στο θρόνο της Νικαίας ανήλθε ο Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης (1222-1254), έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Βλεμμύδη και στο πλαίσιο μιας πολιτισμικής κίνησης, με το άνοιγμα σχολείων και βιβλιοθηκών σε πολλές πόλεις του κράτους ανέθεσε στον Βλεμμύδη μια σημαντική αποστολή: να επισκεφθεί διάφορα μοναστηριακά κέντρα και να καταγράψει και  αντιγράψει τον βιβλιακό τους πλούτο.

Ο Βλεμμύδης ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο για την αποστολή αυτή, καθώς είχε επισκεφθεί με δική του πρωτοβουλία, όπως άλλοτε ο Λέων ο Μαθηματικός, μοναστήρια του Αιγαίου προκειμένου vlemmydisνα εντοπίσει χειρόγραφα. Μετά το 1227 βρισκόταν στη Λέσβο, και το 1233 διαμένει στο μοναστήρι του όρους Αρτάμυτος, στη Ρόδο. Το 1238 ή το 1239 επισκέπτεται τη Σάμο και εν συνεχεία τις μονές του Αγίου Όρους, όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Από εκεί, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, ολοκληρώνοντας έτσι ένα εντυπωσιακό ταξίδι στα μεγάλα μοναστηριακά κέντρα, όπου εντόπισε σπάνια και μοναδικά χειρόγραφα, πολλά από τα οποία ήταν άγνωστα. Η εκτίμηση του Βλεμμύδη για τον εκπαιδευτικό ρόλο που μπορούσαν να διαδραματίσουν τα μοναστηριακά αυτά κέντρα με τις πλούσιες βιβλιοθήκες, συνέβαλε ίσως και στη γενικότερη μέριμνα που επέδειξαν οι αυτοκράτορες της Νικαίας για την αναβίωση του μοναστικού βίου (Blemmydae, Cur. · Constantinides, Educ. · Βιβλ. ΙΙΙ, 342-345).

 

Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Όνομα/Προσωνυμία: Νικηφόρος Βλεμμύδης
Ιδιότητα/Αξίωμα: Συγγραφέας
Τόπος γέννησης: Κωνσταντινούπολη
Τόπος δράσης: Νίκαια
Ευρώπη
Χρόνος γέννησης: 1197/8
Χρόνος θανάτου: 1272
Χρόνος δράσης: 13ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Λέων ο Φιλόσοφος ή Μαθηματικός
Εικόνες
Τμήμα του εναπομείναντος ανακτόρου του Βατάτζη στο Νυμφαίο (Φωτ. Ακύλας Μήλλας, 1955).
Σημειώσεις: Η Νίκαια είναι το σημερινό Iznik.
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων