Μετοχίτης, Θεόδωρος, λόγιος

Ο Θεόδωρος Μετοχίτης, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1270 και πέθανε το 1332, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της βυζαντινής γραμματείας και προάγγελος του metoxitisβυζαντινού ανθρωπισμού. Παράλληλα, ασχολήθηκε σοβαρά (από το 1316) με την αποκατάσταση της Μονής της Χώρας και ιδιαίτερα της βιβλιοθήκης της. metochitisΜολονότι για πολιτικούς λόγους ο Μετοχίτης εξορίστηκε στο Διδυμότειχο, συνέχισε να ενδιαφέρεται για την τύχη των συλλογών της, ενώ είχε επιβάλλει κανόνες στους μοναχούς, οι οποίοι όφειλαν να διατηρήσουν ανέπαφους τους κώδικες της προσωπικής του συλλογής. Όταν μετά την εξορία του επανήλθε στη μονή, το 1330, διαπίστωσε ότι οι παραινέσεις του προς τους μοναχούς είχαν φέρει το ποθητό αποτέλεσμα: η βιβλιοθήκη είχε διατηρηθεί ανέπαφη. Έκτοτε δεν έχουμε ειδήσεις για την περίφημη αυτή συλλογή (Ševčenko, Met. · Bianconi, Cora, 391-438 · Βιβλ. ΙΙΙ, 427).

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Όνομα/Προσωνυμία: Θεόδωρος Μετοχίτης
Ιδιότητα/Αξίωμα: Λόγιος
Τόπος γέννησης: Κωνσταντινούπολη
Τόπος δράσης: Κωνσταντινούπολη
Διδυμότειχο
Χρόνος γέννησης: 1270
Χρόνος θανάτου: 1332
Αναφέρει: Εικόνες
Ο Μετοχίτης παρουσιάζει την Εκκλησία στον Χριστό, μωσαϊκό στη Μονή της Χώρας, Κωνσταντινούπολη.
Σελίδα τίτλου από την έκδοση: Θεόδωρος Μετοχίτης, «Theodori Metochitae in Aristotelis Physicorum, sive Naturalium auscultationum libros octo...D. Gentiano Herveto Aurelio è Graeca in Latinam...conversa...», Βασιλεία, Nicolaus Brylinger, 1559.
Αναφέρεται από: Βιβλιοθήκες
Μονή της Χώρας
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων