Τυχικός, δάσκαλος

Ο Τυχικός υπήρξε ξακουστός για τις διδακτικές του ικανότητες και για την πλούσια βιβλιοθήκη του. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα γύρω στο 560 μ.Χ. και αρχικά ακολούθησε στρατιωτική σταδιοδρομία, ενώ το 606 ή το 607, μετά από μια μάχη στην Αντιόχεια, έχασε τα πάντα. Από τότε άρχισε μια εκπαιδευτική περιπλάνηση και αφού πέρασε από την Ιερουσαλήμ, την Αλεξάνδρεια και τη Ρώμη εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του (Lemerle, Ουμ., 79-81).

Τις πληροφορίες σχετικά με τη βιβλιοθήκη του, τις αντλούμε από έναν μαθητή του, τον Αρμένιο Ανανία του Shirak (Lemerle, Aub.), ο οποίος θέλοντας να τελειοποιήσει τις γνώσεις του κατέληξε να γίνει μαθητής του Τυχικού (που γνώριζε άλλωστε και την αρμενική γλώσσα). Κοντά του έμεινε οκτώ χρόνια, καθώς η βιβλιοθήκη του ήταν εξαιρετικά πλούσια και περιελάμβανε «τα γνωστά βιβλία και τα μυστικά βιβλία, τα ιατρικά βιβλία και αυτά που αφορούν στη χρονολογία». Σύμφωνα, πάντοτε, με τα λεγόμενα του Ανανία, η βιβλιοθήκη του Τυχικού κάλυπτε επτά θεματικές ενότητες και με έναν πρόχειρο υπολογισμό, πρέπει να αριθμούσε γύρω στους 100 τόμους. Το ερώτημα για το πώς απέκτησε αυτήν τη σπουδαία βιβλιοθήκη παραμένει αναπάντητο. Δεν πρέπει, ωστόσο, να αποκλείσουμε την περίπτωση, ο Τυχικός να είχε συλλέξει συγγράμματα σε μορφή παπύρινων κυλίνδρων και όχι σε κώδικα, κάτι που από πλευράς κόστους του βιβλίου, θα ήταν απόλυτα εφικτό, για το επίπεδο ενός απλού δασκάλου (Βιβλ. ΙΙΙ, 184-186).

Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Όνομα/Προσωνυμία: Τυχικός
Ιδιότητα/Αξίωμα: Δάσκαλος
Τόπος γέννησης: Τραπεζούντα
Τόπος δράσης: Αντιόχεια
Ιερουσαλήμ
Αλεξάνδρεια
Τραπεζούντα
Χρόνος γέννησης: 560
Χρόνος δράσης: 6ος-7ος αι.
Αναφέρεται από: Βιβλιοθήκες
Βιβλιοθήκες των γραμματικών και των δασκάλων
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων