Βλάχος Γεράσιμος, συγγραφέας

Ιεροκήρυκας στην Κρήτη, διδάσκαλος στη Βενετία (1655-1662), ηγούμενος στην Κέρκυρα (1662-1679) και μητροπολίτης Φιλαδελφείας (= Βενετίας, 1680-1685). Φιλόσοφος, αριστοτελικός, vlaxosθεολόγος και φιλόλογος με πλούσιο συγγραφικό έργο εκδομένο και ανέκδοτο: Διδαχές, γραμματικές, ρητορικές, μετρικές, φιλοσοφικά, σχόλια στα έργα του Αριστοτέλη, θεολογικά, αντιρρητικά. Από τα τυπωμένα έργα του τα σημαντικότερα είναι: Θησαυρός της εγκυκλοπαιδικής βάσεως τετράγλωσσος, Βενετία 1658, ²1723, ³1784. Λεξικό με βάση την ομιλουμένη νέα ελληνική γλώσσα. Δίνονται οι αντίστοιχες λέξεις της αρχαίας ελληνικής, της λατινικής και της ιταλικής (στην 3η έκδοση πρόσθεσαν και τη γαλλική). Αρμονία οριστική των όντων κατά τους Ελλήνων σοφούς, Βενετία 1661. Το έργο αναφέρεται στην αρμονία των όντων εκείνη που αποπνέουν οι ορισμοί τους. Έργο δίγλωσσο, ελληνικά και λατινικά, στον τύπο της εγκυκλοπαίδειας ή του φιλοσοφικού λεξικού, συνταγμένο με τη βοήθεια της θεολογίας, της φιλοσοφίας και της επιστήμης.

Τη βιβλιοθήκη του κληροδότησε στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία. Τα βιβλία χάθηκαν, αλλά αυτόγραφος κατάλογος του 1683 σώζεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, με 1.115 τίτλους χειρογράφων και εντύπων (αυτόγραφα Γερασίμου Βλάχου 71, vlaxos2χειρόγραφα ελληνικά 80, έντυπα γραικολατίνα 75, έντυπα ελληνικά 114, έντυπα λατινικά 605, έντυπα ιταλικά 170). Το περιεχόμενο των βιβλίων είναι αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντα και το συγγραφικό έργο του Βλάχου: Αρχαίοι και Λατίνοι συγγραφείς, η Αγία Γραφή, Βυζαντινά και Πατερικά κείμενα, φιλοσοφικά, ρητορικά, θεολογικά, ιστορικά, γραμματικά, ρητορικά. Τα λειτουργικά του βιβλία ο Βλάχος κληροδότησε σε οικογενειακά και φιλικά του πρόσωπα (Τατάκης, Γερ.).

Ιστορικό πλαίσιο: Νεότερη Εποχή
Όνομα/Προσωνυμία: Γεράσιμος Βλάχος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Συγγραφέας
Τόπος δράσης: Κρήτη
Βενετία
Κέρκυρα
Χρόνος δράσης: 17ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Εικόνες
Βλάχος Γεράσιμος, μητροπολίτης Φιλαδελφείας. Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα, 1983-1988.
Σελίδα τίτλου από την έκδοση: Γεράσιμος Βλάχος, «Αρμονία Οριστική των όντων κατά τους Ελλήνων Σοφούς», Ανδρέας Ιουλιανός, 1661.
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων