Βλάχος, Γεράσιμος, συγγραφέας

Ιεροκήρυκας στην Κρήτη, διδάσκαλος στη Βενετία (16551662), ηγούμενος στην Κέρκυρα (16621679) και μητροπολίτης Φιλαδελφείας (= Βενετίας, 16801685). Φιλόσοφος, αριστοτελικός, vlaxosθεολόγος και φιλόλογος με πλούσιο συγγραφικό έργο εκδομένο και ανέκδοτο: Διδαχές, γραμματικές, ρητορικές, μετρικές, φιλοσοφικά, σχόλια στα έργα του Αριστοτέλη, θεολογικά, αντιρρητικά. Από τα τυπωμένα έργα του τα σημαντικότερα είναι: Θησαυρός της εγκυκλοπαιδικής βάσεως τετράγλωσσος, Βενετία 1658, ²1723, ³1784. Λεξικό με βάση την ομιλουμένη νέα ελληνική γλώσσα. Δίνονται οι αντίστοιχες λέξεις της αρχαίας ελληνικής, της λατινικής και της ιταλικής (στην 3η έκδοση πρόσθεσαν και τη γαλλική). Αρμονία οριστική των όντων κατά τους Ελλήνων σοφούς, Βενετία 1661. Το έργο αναφέρεται στην αρμονία των όντων εκείνη που αποπνέουν οι ορισμοί τους. Έργο δίγλωσσο, ελληνικά και λατινικά, στον τύπο της εγκυκλοπαίδειας ή του φιλοσοφικού λεξικού, συνταγμένο με τη βοήθεια της θεολογίας, της φιλοσοφίας και της επιστήμης.

Τη βιβλιοθήκη του κληροδότησε στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία. Τα βιβλία χάθηκαν, αλλά αυτόγραφος κατάλογος του 1683 σώζεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, με 1.115 τίτλους χειρογράφων και εντύπων (αυτόγραφα Γερασίμου Βλάχου 71, χειρόγραφα ελληνικά 80, έντυπα γραικολατίνα 75, έντυπα ελληνικά 114, έντυπα λατινικά 605, έντυπα ιταλικά 170). Το περιεχόμενο των βιβλίων είναι αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντα και το συγγραφικό έργο του Βλάχου: Αρχαίοι και Λατίνοι συγγραφείς, η Αγία Γραφή, Βυζαντινά και Πατερικά κείμενα, φιλοσοφικά, ρητορικά, θεολογικά, ιστορικά, γραμματικά, ρητορικά. Τα λειτουργικά του βιβλία ο Βλάχος κληροδότησε σε οικογενειακά και φιλικά του πρόσωπα.

 

Β.Ν., Τατάκης, «Γεράσιμος Βλάχος ο Κρης (16051685)», Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας 5, Βενετία 1973.

Ιστορικό πλαίσιο: Νεότερη Εποχήsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Γεράσιμος Βλάχος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Συγγραφέας
Τόπος δράσης: Κρήτηsemantics logo
Βενετίαsemantics logo
Κέρκυραsemantics logo
Χρόνος δράσης: 17ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Εικόνες
Σελίδα τίτλου από την έκδοση: Γεράσιμος Βλάχος, «Αρμονία οριστική των όντων κατά τους Ελλήνων Σοφούς», Βενετία, Ανδρέας Ιουλιανός, 1661.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων