Σμίθ, Τόμας Σερ, διπλωμάτης, λόγιος & συλλέκτης βιβλίων

Ο Sir Thomas Smith (1513-1577) ήταν λόγιος και διπλωμάτης. Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων κατά τη βασιλεία του Εδουάρδου VI και της Ελισάβετ. Σε ηλικία 11 χρονών ξεκίνησε να φοιτά στο Queens’ College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, όπου διακρίθηκε. O Ερρίκος VIII τον επέλεξε, όπως και τον John Cheke, ως λόγιο της βασιλικής αυλής και του παρείχε οικονομική ενίσχυση για τη συνέχιση των σπουδών του.

thomas smoth book stamp Ο Smith ειδικεύτηκε στη μελέτη των Ελλήνων κλασσικών, καθώς και στην αναμόρφωση της προφοράς της ελληνικής γλώσσας. Αποπειράθηκε επίσης να δημιουργήσει ένα νέο αγγλικό αλφάβητο με 29 χαρακτήρες.

Παράλληλα με την καταξιωμένη πορεία του στην κρατική και πανεπιστημιακή κλίμακα (Μέλος, Ρήτορας του Πανεπιστημίου, L.L.D., Βασιλικός Καθηγητής του Αστικού  Δικαίου), ο Smith δημιούργησε μια βιβλιοθήκη 1000 τόμων. Από τη συλλογή αυτή, κληροδότησε όλα τα λατινικά και ελληνικά βιβλία στο Queens’ College, ενώ κάποιους τόμους στα ιταλικά και γαλλικά στην Queen’s Library. Πολλά βιβλία επίσης δόθηκαν σε φίλους.

Συγγραφέας πολλών κειμένων, ο Smith είναι ευρύτερα γνωστός για το De Republica Anglorum; the Manner of Government or Policy of the Realm of England, ένα δοκίμιο για το πολίτευμα της Αγγλίας (Fletcher, Collectors, 34-38).

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Όνομα/Προσωνυμία: Sir Thomas Smith (Σερ Τόμας Σμιθ)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Λόγιος
Συλλέκτης βιβλίων
Επάγγελμα: Διπλωμάτης
Τόπος δράσης: Κέιμπριτζ
Χρόνος γέννησης: 1513
Χρόνος θανάτου: 1577
Χρόνος δράσης: 16ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Βιβλιόσημο τoυ Sir Thomas Smith.
O Sir Thomas Smith. Xαρακτικό του 19ου αι.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων