Λόκερ-Λάμπσον, Φρέντερικ, συγγραφέας

Ο γοητευτικός κύριος Locker (1821-1895), συγγραφέας των London Lyrics και άλλων βιβλίων με ευχάριστους, ελαφριούς στίχους, εργάστηκε για κάποια χρόνια ως γραφέας περιλήψεων, υπομνημάτων και άλλων χρηστικών κειμένων (précis-writer) στο Βασιλικό Ναυτικό. Παντρεύτηκε δύο φορές, ενώ πήρε το δεύτερο επώνυμο του, Lampson, το 1885 με τον θάνατο του πεθερού του, όταν κληρονόμησε και την κατοικία των Lampson στο Rowfant.

Όπως ο ίδιος μας αναφέρει στην αυτοβιογραφία του με τίτλο My Confidences, φαίνεται πως αρχικά ο κος Locker ήταν συλλέκτης εικόνων και σπάνιων χαρακτικών του 16ου αιώνα, όμως σταδιακά συλλέκτες με μεγαλύτερη οικονομική άνεση άρχισαν να πλειοδοτούν μεγαλύτερα ποσά, κι έτσι στράφηκε στα παλιά βιβλία, και ιδιαίτερα σε μικρούς τόμους από το 1590 ως το 1610, με θέμα την ποίηση και το θέατρο. Αυτοί αποτέλεσαν τον πυρήνα της συλλογής του, η οποία γρήγορα μεγάλωσε τόσο ώστε να συμπεριλάβει σπάνιες εκδόσεις από το τυπογραφείο του Caxton και πιο πρόσφατων ποιητών όπως του Σπένσερ (Spenser) και του Μίντλετον (Middleton). Η μεγάλη αγάπη του Locker για τον Σαίξπηρ τον οδήγησε στην απόκτηση πολλών πρώτων εκδόσεων των έργων του ποιητή από το Στράτφορντ-απόν-Έιβον. 

Στη συλλογή του, επίσης, διέθετε πρώτες εκδόσεις από έργα σύγχρονων ποιητών, όπως του λόρδου Μπάιρον, της Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ και του Άλφρεντ Τέννυσον, με ιδιόχειρες αφιερώσεις τους στον ίδιο.Το 1886 εκδόθηκε ένας κατάλογος της βιβλιοθήκης του, με εισαγωγικό σημείωμα από τον Locker, στο οποίο περιγράφει τους θησαυρούς της συλλογής του. Μάλιστα, ο Σκωτσέζος ποιητής Andrew Lang έχει γράψει ένα ποίημα γι’ αυτή τη βιβλιοθήκη με τίτλο The Rowfant books (Fletcher, Collectors, 418-422).                                            

                               

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Νεότερη Εποχή
Όνομα/Προσωνυμία: Frederick Locker-Lampson (Φρέντερικ Λόκερ-Λάμπσον)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Συγγραφέας
Τόπος δράσης: Λονδίνο
Κρόλει
Στράτφορντ-απόν-Έιβον
Χρόνος γέννησης: 1821
Χρόνος θανάτου: 1895
Χρόνος δράσης: 19ος αι.
Λέξεις κλειδιά: Frederick Locker-Lampson
Αναφέρει: Εικόνες
Ο Frederick Locker-Lampson. Σχέδιο του John Everett Millais.
Ένα από τα βιβλιόσημα του Frederic -Locker Lampson.
Σημειώσεις: Στην πόλη Κρόλει βρίσκεται το Rawfont που ήταν και η κατοικία των Lampson.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων