Ανδρόνικος Κάλλιστος, λόγιος

Ο Κάλλιστος, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, με στέρεη παιδεία και σημαντικό διδακτικό έργο στην Ιταλία, ταξίδεψε από τη γενέτειρά του με σκοπό πιθανότατα να παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου Φερράρας- Φλωρεντίας (1437-1439). Δίδαξε φιλοσοφία στην Μπολόνια και την Πάδοβα και στη συνέχεια μεταβαίνει στη Ρώμη, συναναστράφηκε τον κύκλο του καρδινάλιου Βησσαρίωνα και καταλήγει στη Φλωρεντία, όπου διδάσκει στο Studium. Οι παραδόσεις του άφησαν εποχή και προσείλκυσαν ορισμένα από τα πιο φωτεινά πνεύματα της εποχής. 

Πικραμένος από τον τρόπο που τον μεταχειρίστηκαν οι Μέδικοι, καταφεύγει στο Μιλάνο και συμμετέχει στο εκδοτικό εγχείρημα του Buono Accorsi για την έκδοση ελληνολατινικών βιβλίων (1476 - π. 1481). Φαίνεται όμως ότι οι συνθήκες εργασίας δεν ήταν ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα να πουλήσει τη βιβλιοθήκη του στον Accorsi και τον Giacomo della Torre για να ταξιδέψει στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Λονδίνο (Βιβλ. V, 65).


 

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Όνομα/Προσωνυμία: Ανδρόνικος Κάλλιστος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Λόγιος
Τόπος γέννησης: Κωνσταντινούπολη
Τόπος δράσης: Μπολόνια
Πάντοβα
Φλωρεντία
Ρώμη
Μιλάνο
Παρίσι
Λονδίνο
Χρόνος δράσης: 15ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Βησσαρίων, καρδινάλιος, λόγιος & συλλέκτης βιβλίων
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Γαζής, Θεόδωρος, λόγιος
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων