Άσερ, Τζέιμς, αρχιεπίσκοπος & συλλέκτης βιβλίων

Φημολογείται πως ο Δουβλινέζος James Ussher, αρχιεπίσκοπος του Armagh (1581-1656), έμαθε την τέχνη της ανάγνωσης από δύο θείες του, τυφλές από την παιδική τους ηλικία. Σπούδασε στο Trinity archbishop usherCollege του Δουβλίνου, ενώ σε ηλικία 20 χρονών χειροτονήθηκε από τον θείο του, έχοντας πρώτα μοιράσει όλη την πατρική κληρονομιά στα μικρότερα αδέλφια του και κρατώντας μόνο ένα μικρό μέρος για τη συνέχεια των σπουδών του.

Το ίδιο έτος οι Ισπανοί ηττήθηκαν από τους Άγγλους και τους Ιρλανδούς στη μάχη του Kinsale, και οι Βρετανοί αξιωματικοί αποφάσισαν να γιορτάσουν την επιτυχία τους με την ίδρυση μιας βιβλιοθήκης στο Trinity College. Για τον σκοπό αυτό συγκέντρωσαν 1800 λίρες, και ζήτησαν από τον Ussher να επιλέξει τα βιβλία μαζί με τον Dr. Luke Challoner. Έτσι ξεκίνησαν τα συχνά ταξίδια του στην Αγγλία, με σκοπό την αγορά βιβλίων για τον εμπλουτισμό τόσο της προσωπικής του βιβλιοθήκης, όσο και της βιβλιοθήκης του κολλεγίου.

Το 1607 ορίστηκε Professor of Divinity στο Trinity College, ενώ το 1625 χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος του Armagh, ανώτατο αξίωμα στην ιεραρχία της Ιρλανδικής Εκκλησίας.

Στην πορεία του χρόνου, ο Ussher σχημάτισε μια βιβλιοθήκη σχεδόν 10000 τόμων, η οποία στοίχισε πολλές χιλιάδες λίρες. Σημαντικό κομμάτι της ήταν τα σπάνια χειρόγραφα annales JAMES USHERαπό την Ανατολή, τα οποία ο Ussher αποκτούσε με τη μεσολάβηση ενός μηχανικού στο Χαλέπι. Ανάμεσα τους ήταν μια σαμαρειτική Πεντάτευχος, μια συριακή Πεντάτευχος κι ένα χειρόγραφο με ερμηνευτικά σχόλια  σε ένα μεγάλο μέρος της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Πολλά από τα χειρόγραφα αυτά δόθηκαν έπειτα στη Βοδληιανή Βιβλιοθήκη από τον εγγονό του James Tyrell, ενώ ο βασικός όγκος της συλλογής του Ussher βρίσκεται τώρα στο Trinity College.

Ως συγγραφέας ο Ussher έμεινε γνωστός για τα έργα του Immanuel, or the Mystery of the Incarnation of the Son of God, Annales Veteris et Novi Testamenti, Chronologia Sacra και άλλα (Fletcher, Collectors, 76-81).                                                                    
                                                                      
 

                                      

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Όνομα/Προσωνυμία: James Ussher (Τζέιμς Άσερ)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Αρχιεπίσκοπος
Συλλέκτης βιβλίων
Τόπος γέννησης: Δουβλίνο
Τόπος δράσης: Ευρώπη
Άρμαγκ
Χρόνος γέννησης: 1581
Χρόνος θανάτου: 1656
Χρόνος δράσης: 16ος-17ος αι.
Αναφέρει: Βιβλιοθήκες
Βοδληιανή Βιβλιοθήκη
Εικόνες
Το έργο του James Usher, «Annales Veteris et Novi Testamenti, a prima mundi origine deducti», πρώτη έκδοση 1650-1654.
Ο αρχιεπίσκοπος James Usher.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων