Γκράντισσον, Τζων, επίσκοπος του Έξετερ

Ο Grandisson ανήκε σε μεγάλη οικογένεια βαρώνων της Σαβοΐας. Πιθανότατα γεννήθηκε στην Ashperton στα τέλη του 13ου αιώνα, από όπου εγκαταστάθηκε στην αγγλική αυλή. Σπούδασε αρχικά στην Οξφόρδη αστικό δίκαιο και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, παρακολουθώντας μαθήματα Θεολογίας μεταξύ του 1313 και 1317, τις οποίες ολοκλήρωσε στην Οξφόρδη και πάλι, μεταξύ του 1326 και 1327. Οφείλει την εκκλησιαστική του σταδιοδρομία στην παπική εύνοια, αλλά και στο ότι με τον θάνατο του αδελφού του, το 1358, απέκτησε ζηλευτά πλούτη. Εξελέγη επίσκοπος του Exeter με την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1327, θέση που διατήρησε μέχρι τον θάνατό του το 1369.

Τη μεγάλη αγάπη που έτρεφε για τα βιβλία επιβεβαιώνει η διαθήκη του, την οποία συνέταξε ένα χρόνο πριν από το θάνατό του. Κληροδοτούσε τα βιβλία του σε διάφορα ιδρύματα με συγκεκριμένους όρους που δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης. Τα σπουδαιότερα συγγράμματα της Θεολογίας προορίζονταν να καλύψουν τις ανάγκες των μεγάλων εκκλησιαστικών συγκροτημάτων και τα ενδιαφέροντα πνευματικών ανθρώπων της ενορίας του. Στον καθεδρικό ναό του Έξετερ κληροδότησε τα καλύτερα originalia (πατερικά έργα) και όσα σχετικά συγγράμματα δεν θησαυρίζονταν στη βιβλιοθήκη του ναού, όπως και δύο κώδικες με συγγράμματα του Nicolaus de Lyra και του Nicolas Trevet. Τα θεολογικού περιεχομένου χειρόγραφά του, που δεν είχαν μεγάλη αξία, θα μοιράζονταν σε άπορους μελετητές της Θεολογίας, όπως και στις βιβλιοθήκες του Stapledon Hall και τα υπόλοιπα στη βιβλιοθήκη του κολεγίου του Exeter. Στους Δομινικανούς της ενορίας του άφησε όσους κώδικες διέθετε με έργα του Θωμά Ακινάτη.

Στους διαδόχους του στον επισκοπικό θρόνο του Exeter είχε μεριμνήσει να κληροδοτήσει δικά του συγγράμματα και άλλα βιβλία που διατηρούσε στα διαμερίσματά του και στα παρεκκλήσια. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβανόταν και ένας ογκώδης κώδικας με προσευχητάρια και κείμενα γύρω από τον διαλογισμό, του Ανσέλμου και του Αυγουστίνου, όπως και το προσωπικό του αντίγραφο της Βίβλου.

Ένας σεβαστός αριθμός βιβλίων του, κυρίως θεολογικού περιεχομένου, έφθασε ως τις μέρες μας. Πολλά από αυτά φέρουν αυτόγραφες σημειώσεις και σχόλιά του, όπως και αναφορές για την προέλευση και τον τρόπο απόκτησής τους. Χαρακτηριστικά, σε έναν κώδικα με τα Opuscula του Αυγουστίνου, που ανήκε στο αββαείο του Robertsbridge και σφραγιζόταν με ανάθεμα, ο Grandisson ομολογούσε ότι το βιβλίο το είχε αποκτήσει με έντιμες διαδικασίες.

Από το δεύτερο ήμισυ του 13ου αιώνα και μετά, ολοένα και συχνότερα διάφοροι επίσκοποι εμφανίζονταν ως δωρητές σπουδαίων συλλογών βιβλίων σε κολέγια της Οξφόρδης, παίζοντας έτσι αποφασιστικό ρόλο στη θησαύριση των βιβλιοθηκών τους, όπως ο William Rede, επίσκοπος του Chichester, στο κολέγιο Magdalen, ο William από το Wykeham στο New College, ο Robert Flemyng στο Lincoln College και άλλοι. Το παράδειγμά τους βρήκε μιμητές με μικρότερες οπωσδήποτε χορηγίες, αλλά εξίσου, ίσως, σημαντικές στο σύνολό τους, όπως η περίπτωση του δασκάλου Thomas de Lexham, κληρικού της μονής του Hereford και ρέκτορα του Feltwell, που δώρισε 50 βιβλία (Βιβλ. ΙV, 324-325).

 

Ιστορικό πλαίσιο: Δυτικός Μεσαίωνας
Όνομα/Προσωνυμία: John Grandisson (Τζων Γκράντισσον)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Επίσκοπος του Έξετερ
Τόπος γέννησης: Άσπερτον
Τόπος δράσης: Οξφόρδη
Παρίσι
Έξετερ
Χρόνος θανάτου: 1369
Χρόνος δράσης: 13ος-14ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αυγουστίνος, ιερός, θεολόγος & φιλόσοφος
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων