Φιλόδημος από τα Γάδαρα, ποιητής - φιλόσοφος

Η βιβλιοθήκη του Φιλόδημου αποτελεί το μοναδικό δείγμα, που ως σήμερα ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη, ενός βιβλιογραφείου-βιβλιοθήκης, όπως ακριβώς ήταν τα χρόνια της αυτοκρατορικής εποχής της Ρώμης.

Ο Φιλόδημος, που γεννήθηκε στα Γάδαρα και έζησε τον 2ο και 1ο αιώνα π.Χ., υπήρξε ποιητής και φιλόσοφος, οπαδός και μαθητής του Ζήνωνα του Σιδώνιου. Στη δεκαετία 80-70 π.Χ. πήγε στη Ρώμη, όπου έτυχε της προστασίας του Καλπούρνειου Πείσωνα, και συνεργαζόμενος με τον Σίρωνα, δάσκαλο του Βιργίλιου, ίδρυσε μια επικούρεια σχολή στη Νεάπολη.

Φαίνεται ότι ο Φιλόδημος είχε οργανώσει στην έπαυλη του Πείσωνα, στο Ηράκλειο (Ηerculanum), ένα βιβλιογραφείο και μια βιβλιοθήκη, για να υποστηρίξει τις παραδόσεις της σχολής.epavlipapyron2os Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μια βιβλιοθήκη με τα βιβλιοστάσιά της, στα οποία ήταν ταξινομημένοι περίπου 1.814 παπύρινοι κύλινδροι. Τα υλικό αυτό, όπως και ο εξοπλισμός της βιβλιοθήκης (ράφια και γραφείο) έμειναν ανέπαφα στους αιώνες, καθώς η καταστροφή της πόλης από τη λάβα του Βεζούβιου σκέπασε τα πάντα το 79 π.Χ.

Η βιβλιοθήκη περιείχε αποκλειστικά ελληνικά συγγράμματα με φιλοσοφικά κείμενα –προσανατολισμένα μάλιστα στα έργα των επικούρειων φιλοσόφων– και πλήθος πραγματείες σε πολλαπλά αντίγραφα του ίδιου του Φιλόδημου (Βιβλ. I, 109 · Βιβλ. II, 227-230).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Φιλόδημος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ποιητής Φιλόσοφος
Τόπος γέννησης: Γάδαρα
Τόπος δράσης: Ρώμη
Νάπολη
Ηράκλειο
Χρόνος δράσης: 2ος-1ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Καλπούρνιος Πείσων Λεύκιος, πολιτικός - ρήτορας
Βιβλιοθήκες
Η «έπαυλη των Παπύρων» στο Ηράκλειον
Εικόνες
Ψηφιακή αναπαράσταση της βιβλιοθήκης από την «έπαυλη των Παπύρων». Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεάπολης.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Επίκουρος, φιλόσοφος
Καλπούρνιος Πείσων Λεύκιος, πολιτικός - ρήτορας
Βιβλιοθήκες
Η «έπαυλη των Παπύρων» στο Ηράκλειον
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων