Φιλόδημος από τα Γάδαρα, ποιητής & φιλόσοφος

Η βιβλιοθήκη του Φιλόδημου αποτελεί το μοναδικό δείγμα, που ως σήμερα ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη, ενός βιβλιογραφείου-βιβλιοθήκης, όπως ακριβώς ήταν τα χρόνια της αυτοκρατορικής εποχής της Ρώμης.

Ο Φιλόδημος, που γεννήθηκε στα Γάδαρα και έζησε τον 2ο και 1ο αιώνα π.Χ., υπήρξε ποιητής και φιλόσοφος, οπαδός και μαθητής του Ζήνωνα του Σιδώνιου. Στη δεκαετία 80-70 π.Χ. πήγε στη Ρώμη, όπου έτυχε της προστασίας του Καλπούρνειου Πείσωνα, και συνεργαζόμενος με τον Σίρωνα, δάσκαλο του Βιργίλιου, ίδρυσε μια επικούρεια σχολή στη Νεάπολη.

Φαίνεται ότι ο Φιλόδημος είχε οργανώσει στην έπαυλη του Πείσωνα, στο Ηράκλειο (Ηerculanum), ένα βιβλιογραφείο και μια βιβλιοθήκη, για να υποστηρίξει τις παραδόσεις της σχολής.epavlipapyron2os Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μια βιβλιοθήκη με τα βιβλιοστάσιά της, στα οποία ήταν ταξινομημένοι περίπου 1.814 παπύρινοι κύλινδροι. Τα υλικό αυτό, όπως και ο εξοπλισμός της βιβλιοθήκης (ράφια και γραφείο) έμειναν ανέπαφα στους αιώνες, καθώς η καταστροφή της πόλης από τη λάβα του Βεζούβιου σκέπασε τα πάντα το 79 π.Χ.

Η βιβλιοθήκη περιείχε αποκλειστικά ελληνικά συγγράμματα με φιλοσοφικά κείμενα –προσανατολισμένα μάλιστα στα έργα των επικούρειων φιλοσόφων– και πλήθος πραγματείες σε πολλαπλά αντίγραφα του ίδιου του Φιλόδημου (Βιβλ. I, 109 · Βιβλ. II, 227-230).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότηταsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Φιλόδημος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ποιητής
Φιλόσοφος
Τόπος γέννησης: Γάδαραsemantics logo
Τόπος δράσης: Ρώμηsemantics logo
Νάποληsemantics logo
Ηράκλειοsemantics logo
Χρόνος δράσης: 2ος-1ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Καλπούρνιος Πείσων Καισονίνος, Λεύκιος, πολιτικός & ρήτορας
Βιβλιοθήκες
Η «έπαυλη των Παπύρων» στο Ηράκλειον
Εικόνες
Ψηφιακή αναπαράσταση της βιβλιοθήκης από την «Έπαυλη των Παπύρων».
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Επίκουρος, φιλόσοφος
Καλπούρνιος Πείσων Καισονίνος, Λεύκιος, πολιτικός & ρήτορας
Βιβλιοθήκες
Η «έπαυλη των Παπύρων» στο Ηράκλειον
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων