Άλεξις, ποιητής

Η πρώτη περιγραφή βιβλιοθήκης, με αναφορά σε συγκεκριμένα συγγράμματα που θησαυρίζονταν σ’ αυτήν, προέρχεται από έναν ποιητή της Μέσης Κωμωδίας, τον Άλεξι.

Ο Άλεξις, που καταγόταν από τους Θουρίους και έζησε ως Αθηναίος πολίτης από το 372 ως το 270 π.Χ., υπήρξε δάσκαλος και πολυγραφότατος ποιητής. Σε μια από τις κωμωδίες του, στον Λίνο, ο ομώνυμος πρωταγωνιστής παροτρύνει τον μαθητή του Ηρακλή να επεξεργαστεί με την ησυχία του τους τίτλους των βιβλίων που βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη του και να διαλέξει το κείμενο της αρεσκείας του ανάμεσα στα έργα του Ορφέα, του Ομήρου, του Ησιόδου, του Επιχάρμου και του Χοιρίλου. Ο Άλεξις στη σκηνή αυτή διακωμωδεί τον «πραγματικό φιλόσοφο», όπως χαρακτηρίζει τον Ηρακλή, ο οποίος διαλέγει τελικά ένα βιβλίο μαγειρικής του Σίμου, περιφρονώντας τους μεγάλους ποιητές (Βιβλ. I, 276).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Άλεξις
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ποιητής
Τόπος γέννησης: Θούριοι
Τόπος δράσης: Αθήνα
Χρόνος δράσης: 4ος-3ος αι. π.Χ.
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων