Η βιβλιοθήκη της Santa Annunziata στη Φλωρεντία

Στη μονή αυτή των μοναχών στην Υπηρεσία της Παναγίας (Servite) ήδη από το 1339 γίνεται λόγος για την ύπαρξη βιβλιοθήκης, χωρίς να προσδιορίζεται η θέση και το περιεχόμενό της. Στα μέσα του 15ου αιώνα ανοικοδομήθηκε το μοναστηριακό συγκρότημα με βάση τα σχέδια του Michelozzo και αποπερατώθηκε το 1455. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις πως η σύλληψη του σχεδίου της βιβλιοθήκης χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1430. 

Η βιβλιοθήκη δεν σώζεται, αλλά αναπλάστηκε από τον Taucci με βάση πλούσιο αρχειακό υλικό που έφθασε ως τις μέρες μας. Καταλάμβανε τον όροφο κτίσματος ­νότια της πρώτης στοάς, πάνω από τη foresteria,chiesa santissima annunziata που είχε θέα προς το προαύλιο της εκκλησίας και της στοάς, τα οποία συνδέονται με το Νοσοκομείο των Αθώων, έργο του Brunelleschi. Η αίθουσα, ψηλοτάβανη, με εμφανή την ξυλόστεγη κατασκευή της οροφής, ήταν επιχρωματισμένη. Ο χώρος φωτιζόταν από μια σειρά στενόμακρων bifore και από εννέα στρογγυλούς φεγγίτες (μάτια). Ο εξοπλισμός της περιελάμβανε 31 αναλόγια και 58 πάγκους, που είχαν διαταχθεί σε δύο σειρές εδράνων, 15 και 16 ανά πλευρά. Ένα σχέδιο με πενάκι του Fra Bartolomeo, που φιλοτεχνήθηκε λίγο μετά το 1500, απεικονίζει το συγκρότημα της μονής και μία πλευρά της βιβλιοθήκης (Αρχιτ., 276).

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Τόπος: Φλωρεντία
Αποπεράτωση: 15ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Santa Annunziata, Φλωρεντία
Σημειώσεις: Γίνεται λόγος για την ύπαρξη βιβλιοθήκης στη μονή από τον 14ο αι.
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Αρχιτεκτονική
Προβολή λιγότερων