Η Βιβλιοθήκη της Μπαντία στη Φλωρεντία

Το μοναστήρι της Μπαντία Φιορεντίνα ιδρύθηκε από το τάγμα των Βενεδικτίνων τον 10ο αιώνα, αλλά προς τα τέλη του 14ου αιώνα έπεσε σε αφάνεια. Το 1415 τα μέλη της μοναστικής κοινότητας εντάχθηκαν στο εκκλησίασμα της Σάντα Τζουστίνα και το μοναστήρι γνώρισε νέα ανάπτυξη στα χρόνια του Πορτογάλου ηγούμενου Γκόμες Φερρέιρα ντα Σίλβα (1419–1439). Η βιβλιοθήκη θεμελιώθηκε όταν η Μονή έλαβε την ιδιαίτερα σημαντική δωρεά της προσωπικής συλλογής των κωδίκων του Αντόνιο Κορμπινέλλι με 280 περίπου ελληνικά και λατινικά χειρόγραφα,

Η βιβλιοθήκη αυτή καταστράφηκε τον 17ο αιώνα, ωστόσο διασώζεται η περιγραφή του Πουτσινέλλι, που την επισκέφθηκε πριν από το 1664. Αναφέρει μια βασιλική με κίονες και παραστάδες και έναν Badia Fiorentina Ex Librisκεντρικό διάδρομο ανάμεσα σε δύο σειρές εδράνων. Η περιγραφή αυτή, σε συνδυασμό με έναν κατάλογο του περιεχομένου της βιβλιοθήκης, που χρονολογείται στα πρώτα χρόνια του 17ου αιώνα, μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε πως επρόκειτο για σημαντική βιβλιοθήκη. Θησαύριζε 754 χειρόγραφα και 141 έντυπα βιβλία, από τα οποία ένα τμήμα φυλασσόταν σε 30 έδρανα διατεταγμένα σε δύο σειρές, ex parte orientis και ex parte occidentis, παραπέμποντας προφανώς σε ελληνικούς και λατινικούς κώδικες που περιείχε η βιβλιοθήκη του Κορμπινέλλι.

Κ.Σπ. Στάικος, Η Αρχιτεκτονική των Βιβλιοθηκών στον Δυτικό Πολιτισμό, Αθήνα, Άτων, 2016, σ. 287–288.

Επωνυμία: Biblioteca della Badia Fiorentina (Βιβλιοθήκη της Μπαντία Φιορεντίνα)
Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννησηsemantics logo
Τόπος: Φλωρεντίαsemantics logo
Αποπεράτωση: 15ος αι.
Λέξεις κλειδιά: Μπαντία Φιορεντίνα
Τάγμα των Βενεδικτίνων
Σάντα Τζουστίνα
Γκόμες Φερρέιρα ντα Σίλβα
Αντόνιο Κορμπινέλλι
Πουτσινέλλι
Περιγραφή
Αναφέρει: Εικόνες
Το βιβλιόσημο της Βιβλιοθήκης της Μπαντία.
Σημειώσεις: Το Μοναστήρι της Μπαντία Φιορεντίνα ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα αλλά η βιβλιοθήκη θεμελιώθηκε τον 15ο.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Αρχιτεκτονική
Προβολή λιγότερων