Η βιβλιοθήκη της Badia στη Φλωρεντία

Το μοναστήρι της Badia Fiorentina ιδρύθηκε από το τάγμα των Βενεδικτίνων τον 10ο αιώνα, αλλά προς τα τέλη του 14ου αιώνα έπεσε σε αφάνεια. Το 1415 τα μέλη της μοναστικής κοινότητας εντάχθηκαν στο εκκλησίασμα της Santa Giustina και το μοναστήρι γνώρισε νέα ανάπτυξη στα χρόνια του Πορτογάλου ηγουμένου Gomes Ferreira da Silva (1419-1439). Η βιβλιοθήκη θεμελιώθηκε με την ιδιαίτερα σημαντική δωρεά της προσωπικής συλλογής των κωδίκων του Antonio Corbinelli: περίπου 280 ελληνικά και λατινικά χειρόγραφα.

Η βιβλιοθήκη αυτή καταστράφηκε τον 17ο αιώνα, ωστόσο διασώζεται η περιγραφή του Puccinelli, που την επισκέφθηκε πριν από το 1664. Αναφέρει μία βασιλική με κίονες και παραστάδες και έναν Badia Fiorentina Ex Librisκεντρικό διάδρομο να διατρέχει δύο σειρές εδράνων. Η περιγραφή αυτή, σε συνδυασμό με έναν Κατάλογο του περιεχομένου της βιβλιοθήκης, που χρονολογείται στα πρώτα χρόνια του 17ου αιώνα, μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε πως επρόκειτο για σημαντική βιβλιοθήκη. Θησαύριζε 754 χειρόγραφα και 141 έντυπα βιβλία, από τα οποία ένα τμήμα φυλασσόταν σε 30 έδρανα διατεταγμένα σε δύο σειρές, ex parte orientis και ex parte occidentis, αναφερόμενες προφανώς σε ελληνικούς και λατινικούς κώδικες που περιείχε η βιβλιοθήκη του Corbinelli (Αρχιτ., 287-288).

Επωνυμία: Μονή Badia Fiorentina
Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Τόπος: Φλωρεντία
Αποπεράτωση: 15ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Ex libris της βιβλιοθήκης της Badia.
Σημειώσεις: Το μοναστήρι της Badia Fiorentina ιδρύθηκε τον 10ο αι. αλλά η βιβλιοθήκη θεμελιώθηκε τον 15ο.
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Αρχιτεκτονική
Προβολή λιγότερων