Η Βιβλιοθήκη της Μπαντία στη Φλωρεντία

Το μοναστήρι της Badia Fiorentina ιδρύθηκε από το τάγμα των Βενεδικτίνων τον 10ο αιώνα, αλλά προς τα τέλη του 14ου αιώνα έπεσε σε αφάνεια. Το 1415 τα μέλη της μοναστικής κοινότητας εντάχθηκαν στο εκκλησίασμα της Santa Giustina και το μοναστήρι γνώρισε νέα ανάπτυξη στα χρόνια του Πορτογάλου ηγουμένου Gomes Ferreira da Silva (1419-1439). Η βιβλιοθήκη θεμελιώθηκε με την ιδιαίτερα σημαντική δωρεά της προσωπικής συλλογής των κωδίκων του Antonio Corbinelli: περίπου 280 ελληνικά και λατινικά χειρόγραφα.

Η βιβλιοθήκη αυτή καταστράφηκε τον 17ο αιώνα, ωστόσο διασώζεται η περιγραφή του Puccinelli, που την επισκέφθηκε πριν από το 1664. Αναφέρει μία βασιλική με κίονες και παραστάδες και έναν Badia Fiorentina Ex Librisκεντρικό διάδρομο να διατρέχει δύο σειρές εδράνων. Η περιγραφή αυτή, σε συνδυασμό με έναν Κατάλογο του περιεχομένου της βιβλιοθήκης, που χρονολογείται στα πρώτα χρόνια του 17ου αιώνα, μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε πως επρόκειτο για σημαντική βιβλιοθήκη. Θησαύριζε 754 χειρόγραφα και 141 έντυπα βιβλία, από τα οποία ένα τμήμα φυλασσόταν σε 30 έδρανα διατεταγμένα σε δύο σειρές, ex parte orientis και ex parte occidentis, αναφερόμενες προφανώς σε ελληνικούς και λατινικούς κώδικες που περιείχε η βιβλιοθήκη του Corbinelli (Αρχιτ., 287-288).

Επωνυμία: Biblioteca della Badia Fiorentina (Βιβλιοθήκη της Μπαντία Φιορεντίνα)
Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Τόπος: Φλωρεντία
Αποπεράτωση: 15ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Ex libris της βιβλιοθήκης της Badia.
Σημειώσεις: Το Μοναστήρι της Μπαντία Φιορεντίνα ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα αλλά η βιβλιοθήκη θεμελιώθηκε τον 15ο.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Αρχιτεκτονική
Προβολή λιγότερων