Η Βιβλιοθήκη του Σαν Τζόρτζιο Ματζιόρε στη Βενετία

Εκτός από την ιδιαίτερα ξεχωριστή βιβλιοθήκη που σχεδίασε ο Sansovino για λογαριασμό της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας, προκειμένου να στεγάσει τη συλλογή του καρδιναλίου Βησσαρίωνος, ο Vasari μαρτυρεί san giorgio maggiore floorplanπως ήδη από το 1433 ο Michelozzο σχεδίασε μία βιβλιοθήκη για τη μονή του San Giorgio Maggiore των Βενεδικτίνων. Η βιβλιοθήκη αυτή (αναφερόμενη ως παλαιά), τη χρηματοδότηση της οποίας είχε εξασφαλίσει ο Κόζιμο των Μεδίκων, δεν αποκλείεται να επεκτάθηκε αργότερα με τη χορηγία του γιου του Λαυρέντιου giorgiomaggioreτου Μεγαλοπρεπούς και του Giovanni Lanfredini (1437-1490), τραπεζίτη της Φλωρεντίας, μεταξύ του 1464 και του 1478. Εικόνα του κτίσματός της μπορεί να έχει κανείς από ένα προοπτικό σχέδιο της μονής που φιλοτέχνησε ο Jacopo de Barbieri το 1500: ένα διώροφο κτίσμα κάθετο προς την εκκλησία, το οποίο χαρακτηρίζεται από δύο γοτθικά bibore, που φωτίζουν την ενιαία αίθουσα, η οποία καλύπτεται από χρυσοποίκιλτη οροφή και τοιχογραφίες (Αρχιτ., 301).

Επωνυμία: Monastero di San Giorgio Maggiore (Βιβλιοθήκη του Σαν Τζόρτζιο Ματζιόρε)
Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Τόπος: Βενετία
Αρχιτέκτονας: Michelozzο
Αποπεράτωση: 15ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Βησσαρίων, καρδινάλιος, λόγιος & συλλέκτης βιβλίων
Εικόνες
Τμήμα της κάτοψης της εκκλησίας του San Giorgio Maggiore στη Βενετία με εμφανή την τρίκλιτη διευθέτηση του κεντρικού χώρου.
Η βιβλιοθήκη του S. Giorgio Maggiore. Από την έκδοση: Vincenzo Coronelli, «Singolarita di Venezia», 1708-1709, Βενετία, Μαρκιανή Βιβλιοθήκη.
Αναφέρεται από: Αρχιτεκτονική
Η Βιβλιοθήκη του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Αρχιτεκτονική
Προβολή λιγότερων