Η βιβλιοθήκη του San Giorgio Maggiore στη Βενετία

Εκτός από την ιδιαίτερα ξεχωριστή βιβλιοθήκη που σχεδίασε ο Sansovino για λογαριασμό της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας, προκειμένου να στεγάσει τη συλλογή του καρδιναλίου Βησσαρίωνος, ο Vasari μαρτυρεί san giorgio maggiore floorplanπως ήδη από το 1433 ο Michelozzο σχεδίασε μία βιβλιοθήκη για τη μονή του San Giorgio Maggiore των Βενεδικτίνων. Η βιβλιοθήκη αυτή (αναφερόμενη ως παλαιά), giorgiomaggioreτη χρηματοδότηση της οποίας είχε εξασφαλίσει ο Κόζιμο των Μεδίκων, δεν αποκλείεται να επεκτάθηκε αργότερα με τη χορηγία του γιου του Λαυρέντιου του Μεγαλοπρεπούς και του Giovanni Lanfredini (1437-1490), τραπεζίτη της Φλωρεντίας, μεταξύ του 1464 και του 1478. Εικόνα του κτίσματός της μπορεί να έχει κανείς από ένα προοπτικό σχέδιο της μονής που φιλοτέχνησε ο Jacopo de Barbieri το 1500: ένα διώροφο κτίσμα κάθετο προς την εκκλησία, το οποίο χαρακτηρίζεται από δύο γοτθικά bibore, που φωτίζουν την ενιαία αίθουσα, η οποία καλύπτεται από χρυσοποίκιλτη οροφή και τοιχογραφίες (Αρχιτ., 301).

Επωνυμία: Monastero di San Giorgio Maggiore
Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Τόπος: Βενετία
Αρχιτέκτονας: Michelozzο
Αποπεράτωση: 15ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Βησσαρίων, καρδινάλιος - λόγιος - συλλέκτης βιβλίων
Εικόνες
Τμήμα της κάτοψης της εκκλησίας του San Giorgio Maggiore στη Βενετία με εμφανή την τρίκλιτη διευθέτηση του κεντρικού χώρου.
Η βιβλιοθήκη του S. Giorgio Maggiore. Από την έκδοση: Vincenzo Coronelli, «Singolarita di Venezia», 1708-1709, Βενετία, Biblioteca Marciana.
Αναφέρεται από: Αρχιτεκτονική
Η βιβλιοθήκη του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Αρχιτεκτονική
Προβολή λιγότερων