Η Βιβλιοθήκη του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία

Η βιβλιοθήκη του Αγίου Μάρκου έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή της Φλωρεντίας κατά την περίοδο της ανάδειξης της πόλης ως κατεξοχήν κέντρου του ουμανισμού. Ας μνημονεύσουμε εδώ και την ανεκτίμητη συλλογή του Niccolò Niccoli, που στεγάστηκε εκεί μαζί με άλλες πλούσιες συλλογές της μονής. 

Το παλαιό μοναστήρι των Σιλβεστρίνων του Αγίου Μάρκου παραχωρήθηκε στους δομινικανούς Observantists με βούλα του πάπα Ευγένιου Δ΄ το 1436 και αμέσως εγκαταστάθηκαν εκεί μοναχοί από τον Άγιο Δομίνικο του Fiesole. Το υπάρχον συγκρότημα έχρηζε ουσιαστικής συντήρησης και η ανάπλασή του τοποθετείται δύο χρόνια αργότερα με τη χορηγία του Κόζιμο των Μεδίκων και του αδελφού του Λαυρέντιου. Οι εργασίες δηλαδή άρχισαν το 1438 με την ανάπλαση του παλαιού κοιτώνα, η χρονολογία όμως έναρξης της οικοδόμησης του χώρου της βιβλιοθήκης δεν τεκμηριώνεται από τις πηγές, μαρτυρείται ωστόσο από τον Lapaccini πως το κτίσμα ολοκληρώθηκε το 1443. Η βιβλιοθήκη αυτή δεν μακροημέρευσε, καθώς καταστράφηκε από τον σεισμό του 1453, ενώ αποκαταστάθηκε στην αρχική της μορφή μόλις το 1457, τότε ακριβώς που στο βορειότερο τμήμα της προστέθηκε ένα μικρό δωμάτιο που χρησίμευε ως ελληνική βιβλιοθήκη.

Η πρώτη τρίκλιτη βιβλιοθήκη. Η αίθουσα της βιβλιοθήκης καταλαμβάνει τον όροφο κτίσματος στην ανατολική πτέρυγα της στοάς του Αγίου Δομίνικου και εκτείνεται βόρεια από τον άξονα του San Marco Firenzeκοιτώνα που περιβάλλει τη στοά του Αγίου Αντωνίου. Η αίθουσα, διαστάσεων 45×10,45 μ., χωρίζεται σε τρία κλίτη με δύο σειρές έντεκα κιόνων ιωνικού ρυθμού. Οι βάσεις των κιόνων, τα κιονόκρανα, οι ακμές της τοξοστοιχίας και οι κορνίζες που ορίζουν τον κεντρικό κυλινδρικό θόλο κατασκευάστηκαν από pietra serena, δημιουργώντας αντιθέσεις με το λευκό στούκο της επιτοίχιας επιφάνειας και τους θόλους, σύμφωνα με το τυπικό φλωρεντινό αρχιτεκτονικό ύφος. Μια σειρά από μικρά υαλοστάσια είχαν ανοιχθεί στον άξονα κάθε φατνώματος που δημιουργούσαν οι κίονες οι οποίοι όριζαν τα κλίτη. Η σημερινή της μορφή αντιπροσωπεύει την αποκατάσταση της βιβλιοθήκης μετά τις ζημιές που προξενήθηκαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, στην οποία ήταν συμμετρικά διατεταγμένα 64 έδρανα από ξύλο κυπαρισσιού, όπου ήταν δεμένοι με αλυσίδα οι κώδικες. 

Ο σχεδιασμός της βιβλιοθήκης του Αγίου Μάρκου ξεχώριζε μεταξύ των βιβλιοθηκών της Ιταλίας και ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις άλλες του Βορρά. Αν δεν είχε υλοποιήσει ο Michelozzo τη σύλληψή του αυτή αρχικά στη βιβλιοθήκη της μονής του San Giorgio Maggiore, η βιβλιοθήκη του Αγίου Μάρκου θα είχε μεγάλη σημασία και ως προς την ιστορία της αρχιτεκτονικής των βιβλιοθηκών (Αρχιτ., 277-279).

 

 

Επωνυμία: Biblioteca di Michelozzo (Βιβλιοθήκη Μικελότσο)
Biblioteca di San Marco (Βιβλιοθήκη Αγίου Μάρκου)
Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Τόπος: Φλωρεντία
Αρχιτέκτονας: Μικελότσο
Αποπεράτωση: 15ος αι.
Αναφέρει: Αρχιτεκτονική
Η Βιβλιοθήκη του Σαν Τζόρτζιο Ματζόρε στη Βενετία
Εικόνες
Άποψη της βιβλιοθήκης της μονής του Αγίου Μάρκου, που χτίστηκε κατά παραγγελία του Κόζιμο των Μεδίκων, βασισμένη στα αρχιτεκτονικά σχέδια του Michelozzo
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Αρχιτεκτονική
Προβολή λιγότερων