Βιβλιοθήκη Γιώργου Γάτου - Ανεξάρτητο Παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας

Ιστορική αναδρομή. Η Βιβλιοθήκη Γιώργου Γάτου ιδρύθηκε και ξεκίνησε την οργανωμένη παρουσία της το 2003, με σκοπό να γίνει ουσιαστικός πυλώνας γνώσης και πολιτισμού της περιοχής, έπειτα από τη δωρεά του Αμφισσέα Γιώργου Γάτου. Ο Γιώργος Γάτος (1931–2010) υπήρξε ένας πολυπράγμων δημοσιογράφος, αρθρογράφος και συγγραφέας που ασχολήθηκε με το πολιτικό, ιστορικό και ελεύθερο ρεπορτάζ, καθώς και με την πολιτική, ιστορική και κοινωνική έρευνα της νεότερης Ελλάδας. Εργάστηκε για χρόνια σε διάφορες ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά μεταξύ των οποίων η Αυγή, ο Ριζοσπάστης, το Έθνος, Τα Τετράδια της Δημοκρατίας και τα Αθηναϊκά Γράμματα συμμετέχοντας παράλληλα σε μεγάλες δημοσιογραφικές αποστολές σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Άπω Ανατολή. Υπήρξε δραστήριος όσον αφορά τα εικαστικά δρώμενα διοργανώνοντας από το 1954 το φεστιβάλ Φωκικά όπου πραγματοποιούνταν πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θέατρο κ.ά.). Υπήρξε ο ιδρυτής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας το 1957 και διευθυντής της έως το 1966. Στη Βιβλιοθήκη πρόσφερε και το σύνολο της συλλογής του σε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και αρχειακό υλικό.

Το 2006 υπογράφηκε συμβόλαιο μεταξύ του δωρητή και του Δήμου Άμφισσας. Ο Γιώργος Γάτος προκειμένου να διατηρήσει τη φυσιογνωμία της βιβλιοθήκης με βάση το όραμά του, έθεσε ως έναν από τους όρους του συμβολαίου, το υλικό να καλύπτει τις παρακάτω θεματικές ενότητες: ιστορία, πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις, οικονομία, κοινωνιολογία, εθνολογία και ανθρωπογεωγραφία, οικολογία και περιβάλλον, θετικές επιστήμες, φιλοσοφία και αισθητική. Μετά τον θάνατο του Γιώργου Γάτου και μέχρι σήμερα, η Βιβλιοθήκη συνεχίζει να δέχεται δωρεές (βιβλία, εφημερίδες κ.τ.λ.) όπως προβλέπεται από τους όρους του συμβολαίου.

Η Βιβλιοθήκη Γιώργου Γάτου στεγάστηκε αρχικά στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου επί της Πλατείας Ησαΐα στην Άμφισσα μαζί με τη Δανειστική Βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κεντρικό κτίριο του Δήμου Δελφών, στην οδό Στάλλου 6, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα. 

Συλλογή της Βιβλιοθήκης. Η συλλογή της Βιβλιοθήκης Γιώργου Γάτου είναι μη δανειστική αλλά προσφέρεται για έρευνα και για μελέτη. Εμπεριέχει ένα αξιόλογο και πλούσιο υλικό με 12.000 περίπου τόμους βιβλίων, περιοδικά και εφημερίδες, το οποίο καλύπτει όλους του τομείς της ανθρώπινης γνώσης με έμφαση στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία και στις πολιτικές επιστήμες. Ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων αφορά επίσης θέματα τοπικού ενδιαφέροντος της Φωκίδας και των γύρω περιοχών λόγω της καταγωγής του δωρητή. Ο ίδιος υπήρξε μεταξύ άλλων και ο συγγραφέας του βιβλίου Η Εθνική Αντίσταση στη Φωκίδα: ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ (Εκδόσεις Πεδίο, 2015) με ένα σημαντικό πρωτογενές υλικό για την περίοδο εκείνη ιδιαίτερα χρήσιμο για τους μελλοντικούς ερευνητές.

Μέσα στον όγκο της συλλογής ξεχωρίζουν κάποια σπάνια και πολύτιμα τεκμήρια μοναδικά στην ελληνική επικράτεια. Ενδεικτικά αναφέρονται τα δύο βιβλία που αφορούν τον επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα (1780–1821) με τίτλο Ρουμελιώτες στην Επανάσταση (Σαλώνων Ησαϊας, Γιαν. Λογοθέτης, Βασίλης Μπούσγος) τυπωμένο το 1944 και Ο Σαλώνων Ησαΐας: ο εθνεγέρτης της Ρούμελης τυπωμένο τη δεκαετία του '60. Ο Φιλικός και αγωνιστής κληρικός Ησαΐας έπεσε μαχόμενος στη μάχη της Αλαμάνας αφού είχε προετοιμάσει το έδαφος για τον ξεσηκωμό στη Φωκίδα μαζί με άλλους αγωνιστές. Ένα ακόμα σημαντικό τεκμήριο είναι η διαθήκη του γεννηθέντος στην Άμφισσα Φιλικού, αγωνιστή και εμπόρου Νικόλαου Γιατζή (1796–1875) με την οποία όριζε τη σύσταση ελληνικού εκπαιδευτηρίου στην Άμφισσα με τα χρήματα της περιουσίας του. Στη συλλογή της Βιβλιοθήκης βρίσκεται επίσης η ελληνόφωνη εφημερίδα των Ηνωμένων Πολιτειών Ατλαντίς. Η εφημερίδα άρχιζε να εκδίδεται το 1894 στη Νέα Υόρκη από τα αδέρφια Σόλωνα και Δημήτριο Βλαστό και σταμάτησε την κυκλοφορία της το 1973. Όλο αυτό το διάστημα ασκούσε επιρροή στην ενημέρωση των Ελλήνων ομογενών. Δύο ακόμα βιβλία που βρίσκονται σε ελάχιστες βιβλιοθήκες είναι οι Πραγματικότητες από τον ελληνικό 18ο αιώνα του ιστορικού Σπ.Ι. Ασδραχά με άγνωστα και ανέκδοτα κείμενα και Ο Ρουμελιώτης καπετάνιος του 1821 Ανδρίτσος Σαφάκας και το αρχείο του από τον λαογράφο και συγγραφέα Δημήτριο Λουκόπουλο σε έκδοση του 1931 με ιστορικά έγγραφα αναφερόμενα στην Ελληνική Επανάσταση. Πλούσιο επίσης είναι το υλικό σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου και της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών καθώς και σε βιβλία και εφημερίδες της Ελλάδος και του εξωτερικού, μιας και ο δωρητής εργαζόταν σε πολλές εφημερίδες ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος. Ενδεικτικά αναφέρεται η εφημερίδα το Έθνος στην οποία πέραν του ότι είχε αναλάβει την κάλυψη της επικαιρότητας ήταν και πολιτικός-διπλωματικός συντάκτης, σχολιαστής, αρθρογράφος και ερευνητής.

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης έχει ταξινομηθεί με βάση το σύστημα Dewey (DDC) ενώ οι εφημερίδες και τα περιοδικά έχουν τοποθετηθεί στα ράφια κατά αλφαβητική και χρονολογική σειρά. Από το 2003 που ξεκίνησε η καταγραφή των βιβλίων προχωρούσε παράλληλα και η ηλεκτρονική καταγραφή τους στο βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα «Abekt 4.00». Σήμερα, έχουν όλα καταχωρηθεί στο αναβαθμισμένο πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης OpenAbekt στον σύνδεσμο της Βιβλιοθήκης

Η Βιβλιοθήκη Γιώργου Γάτου, όπως και το συνοδεύον παράρτημα των αρχείων της, υπάγεται ως «Αυτοτελές Παράρτημα» στη Δημοτική Βιβλιοθήκης Άμφισσας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δελφών. Σύμφωνα με το συμβόλαιο δωρεάς ο Έφορος και η Γνωμοδοτική Επιτροπή της Βιβλιοθήκης μεριμνά για  θέματα εγκατάστασης, στέγασης, συντήρησης, οικονομικής διαχείρισης, προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής, μηχανολογικού εξοπλισμού (Η/Υ, φωτοτυπικών, κλιματισμού κ.τ.ό.).

 

Ιστορικό πλαίσιο: Νεότερη Εποχήsemantics logo
Χρόνος ίδρυσης: 2003
Σύστημα διαχείρισης υλικού: openAbekt
https://www.openabekt.gr/libraries/parartima-dimotikis-bibliothikis-amfissas-bibliothiki-giorgoy-gatoy
Σύστημα ταξινόμησης: DEWEY
Ιδιοκτησία: Δήμος Δελφών
Κτίρια: Στάλλου 6, Άμφισσα 331 00
Πληροφορίες: Διεύθυνση: Στάλλου 6, Άμφισσα 331 00, Ελλάδα Τηλέφωνο: 22650 79094 Email: library_gatou@delphi.gov.gr
Λέξεις κλειδιά: Γιώργος Γάτος
Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας
Αθανάσιος Διάκος
Νικόλαος Γιατζής
Σόλωνας Βλαστός
Δημήτριος Βλαστός
Σπύρος Ασδραχάς
Ανδρίτσος Σαφάκας
Αναφέρει: Εικόνες
Άποψη του εξωτερικού χώρου της Βιβλιοθήκης Γ. Γάτου.
Άποψη του εσωτερικού χώρου της Βιβλιοθήκης Γ. Γάτου.
Εξώφυλλο του βιβλίου «Ρουμελιώτες στην Επανάσταση».
Εξώφυλλο της Διαθήκης του Νικολάου Γιατζή
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων