Βίων ο Βορυσθενίτης, φιλόσοφος

Ο Βίων γεννήθηκε στην περιοχή του ποταμού Βορυσθένη (σήμερα Δνείπερος) και μαθήτευσε στην Ακαδημία και στον Περίπατο κατά το πρώτο ήμισυ του 3ου αιώνα π.Χ. Υπήρξε περιοδευτής δάσκαλος της φιλοσοφίας, επηρεασμένος, μάλλον, από την κυνική φιλοσοφία.

Ο Διογένης Λαέρτιος (IV, 47) διασώζει μια παράξενη μαρτυρία για τον Βίωνα: Ο ίδιος, όπως και η οικογένειά του, είχε πουληθεί ως δούλος σε κάποιον ρήτορα. Όταν ο κύριός του πέθανε του κληροδότησε όλα του τα υπάρχοντα καθώς και τη βιβλιοθήκη του. Ο Βίων όμως, προτού ταξιδέψει στην Αθήνα για να σπουδάσει φιλοσοφία, έκαψε όλα τα βιβλία που κληρονόμησε (Βιβλ. Ι, 145).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Βίων
Ιδιότητα/Αξίωμα: Φιλόσοφος
Τόπος γέννησης: Δνείπερος (ποταμός)
Τόπος δράσης: Αθήνα
Χρόνος δράσης: 3ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Διογένης Λαέρτιος, συγγραφέας
Αρχιτεκτονική
Η Ακαδημία του Πλάτωνα
Σημειώσεις: Ο τόπος γέννησης δίνεται κατά προσέγγιση. Ο σημερινός ποταμός Δνείπερος ήταν γνωστός κατά την αρχαιότητα ως Βορυσθένης
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων