Βεσπασιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας

Ο Βεσπασιανός (Titus Flavius Vespasianus), πρώτος αυτοκράτορας του οίκου των Φλαβίων (9-79 μ.Χ.), οικοδόμησε μια βιβλιοθήκη το 75 μ.Χ., η οποία αποτελούσε τμήμα ενός συγκροτήματος, vespasianosανατολικά της Faustina και της Basilica Aemilia, με το οποίο γειτνίαζε ο ναός της Ειρήνης (templum Pacis) (Anderson, Top., 119-139). Η βιβλιοθήκη αναπτύχθηκε σε δύο αίθουσες, κάθε μία από τις οποίες στέγαζε το ελληνικό και το λατινικό τμήμα αντίστοιχα, ενώ γειτνίαζε με την πολεοδομική υπηρεσία (tabularium), όπου φυλάσσονταν αρχειακό υλικό (Boyd, Publ., 16-17). Κατά το 191 μ.Χ., μια από τις συχνές, τότε στη Ρώμη, πυρκαγιές κατέστρεψε τον ναό της Ειρήνης και τη βιβλιοθήκη, και ανάμεσα στα βιβλία που κάηκαν περιλαμβάνονταν και πολλά ιατρικά συγγράμματα του Γαληνού (Γαληνός, De comp.). Το συγκρότημα αυτό ανακατασκευάστηκε επί Σεπτίμιου Σεβήρου και αποτέλεσε πολύτιμο στολίδι της Ρώμης ως τον 4ο αιώνα μ.Χ. (SHA, «Tyranni triginta», XXXI, 10 · Βιβλ. ΙΙ, 179-182).

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Βεσπασιανός (Titus Flavius Vespasianus)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ρωμαίος αυτοκράτορας
Τόπος δράσης: Ρώμη
Χρόνος γέννησης: 9 μ.Χ.
Χρόνος θανάτου: 79 μ.Χ.
Χρόνος δράσης: 1ος μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Γαληνός από την Πέργαμο, ιατροφιλόσοφος
Εικόνες
Ο αυτοκράτωρ Βεσπασιανός, χαλκογραφία από την έκδοση: H. Spoor, Medici et Philosophi Favissae, utrisque antiquitatis tam Romanae quam Graecae, Ουτρέχτη 1707.
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων