Αλ-Μααμούν, χαλίφης

Ο χαλίφης των Αββασιδών της Βαγδάτης αλ Μααμούν, που γεννήθηκε το 786 και πέθανε περίπου το 833 μ.Χ., ήταν γιος του διάσημου χαλίφη Χαρούν αλ-Ρασίντ. O αλ Μααμούν υπήρξε προστάτης mamun amτων γραμμάτων και των επιστημών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και την αστρονομία. Συγκέντρωσε γύρω του σημαντικό αριθμό λογίων, ιδρύοντας μάλιστα μια ακαδημία που έφερε το όνομα «Οίκος της Σοφίας» (buyut al hikma). Ανέθεσε τη συστηματική μετάφραση στα αραβικά (από τα ελληνικά, τα συριακά και τα ινδικά), βιβλίων που κληρονόμησε από τον πατέρα του και άλλων που του έστελνε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων Ε΄. Στο πλαίσιο αυτής της βιβλιολογικής αναζήτησης έστειλε μία αποστολή στην Κύπρο, η οποία είχε περιέλθει στην αραβική κατοχή, συγκεντρώνοντας ό,τι λογοτεχνικούς θησαυρούς βρήκε.

Ο χαλίφης προσκάλεσε τον βυζαντινό φιλόσοφο Λέοντα τον Μαθηματικό και προσφέροντάς του αμύθητα πλούτη προσπάθησε να τον πείσει να εγκατασταθεί στην αυλή του, στη Βαγδάτη. Ο Λέων αρνήθηκε την πρόσκληση, δέχθηκε όμως να απαντά διά αλληλογραφίας σε δύσκολα ερωτήματα που του υπέβαλε ο χαλίφης γύρω από τη γεωμετρία, την αστρονομία και άλλες επιστήμες (Βιβλ. I, 218-219).

 

 

Όνομα/Προσωνυμία: Abū Al-ʿabbās ʿabd Allāh Al-maʾmūn Ibn Ar-rashīd (Αλ-Μααμούν)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Χαλίφης
Τόπος δράσης: Βαγδάτη
Χρόνος γέννησης: 786
Χρόνος θανάτου: π. 833
Χρόνος δράσης: 8ος-9ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Λέων ο Φιλόσοφος ή Μαθηματικός, λόγιος
Εικόνες
Ο χαλίφης αλ-Μααμούν (786-833).
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Λέων ο Φιλόσοφος ή Μαθηματικός, λόγιος
Ιμπν αλ-Ναντίμ, ερευνητής
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων