Μονταίνιος, συγγραφέας & συλλέκτης βιβλίων

Ο Michel de Montaigne (15231592), μετά την παραίτησή του από τη θέση του συμβούλου του κοινοβουλίου του Μπορντώ, το 1571, σε ηλικία 38 χρονών και χωρίς να έχει κανένα πρόβλημαmichel1 υγείας, αποσύρεται στον πύργο του, στο Dordogne. Για περίπου 10 χρόνια, μέχρι το 1580, είναι κλεισμένος στη βιβλιοθήκη του ασχολούμενος με τη σύνταξη των δύο πρώτων βιβλίων των Δοκιμίων του (Essais).  Για τον Montaigne, τα πλέον προσφιλή του πρόσωπα και οι επιστήθιοι φίλοι του, δεν είναι άλλοι από τα βιβλία του και για όλη την υπόλοιπη ζωή του δεν τα αποχωρίζεται ποτέ από δίπλα του.  

Το έτος του θανάτου του η βιβλιοθήκη του αριθμούσε περίπου 1000 βιβλία, τα οποία δεν γνωρίζουμε με ποιον ακριβώς τρόπο απέκτησε. Ξέρουμε, ωστόσο, ότι είχε δανειστεί Michel de Montaigneβιβλία, των οποίων οι τίτλοι δεν μας είναι γνωστοί, όπως κάποια του παραχώρησε ο Étienne de La Boétie, κα ένας φίλος του, συγγενής του γιατρού Martial Deschamps, του εμπιστεύτηκε το Gentium et familiarum Romanorum stemmata του Richardus Strein. Μία έκδοση έργων του Πολιτιανού, του έκανε δώρο ίσως η Άρτεμις του Πουατιέ, ενώ στην έκδοση ποιημάτων του Βιργιλίου (Βενετία, 1539)  είχε σημειώσει: «Michaelus Montanus me possidet, anno D. 1549».

Τα περισσότερα από τα βιβλία του Montaigne που έφτασαν στις μέρες μας, φέρουν την υπογραφή του στη σελίδα τίτλου, ενώ πολλά από αυτά είναι σχολιασμένα με τον κομψό γραφικόmontaigne3 χαρακτήρα του. Δύο αντίτυπα της έκδοσης των Δοκιμίων του, που τυπώθηκαν στο Παρίσι το 1588, είναι σχολιασμένα από τον ίδιο. Ανάμεσα στα βιβλία του ξεχωρίζουν ιστορικά δοκίμια όπως το  De rebus gestis Alexandri Magni του Quinti Curtii Rufi κι ένα αντίτυπο της Οδύσσειας (1535). Είχε συντάξει έναν κατάλογο με βιβλία που είχε διαβάσει, πολλά από τα οποία ήταν έργα του Πλούταρχου.

Με τη διαθήκη της στις 4 Μαρτίου 1615, η κόρη του, Léonore de Montaigne, κληροδότησε τα βιβλία του πατέρα της στον Godefroy de Rochefort, βικάριο της πόλης Auch. Από την πλούσια και ιδιαίτερα σημαντική αυτή βιβλιοθήκη, διασώθηκαν 80 μόνο βιβλία, από τα οποία κάποια θησαυρίζονται σε ιδιωτικές βιβλιοθήκες, 40 στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, και κάποια στη δημόσια βιβλιοθήκη του Μπορντώ και στην αντίστοιχη της Λιμπούρν.

 

Κ.Σπ. Στάικος, Η Ιστορία της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό, τόμ. V, Αθήνα, Κότινος, 2012, σ. 413–415.

Bonnefon, P., «La Bibliothèque de Montaigne», Revue d’histoire littéraire de la France, 1895, 313–371. 

 

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννησηsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Michel de Montaigne (Μισέλ ντε Μοντέν)
Montaigne (Μονταίνιος)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Συγγραφέας
Συλλέκτης βιβλίων
Τόπος δράσης: Μπορντώsemantics logo
Δορδόνηsemantics logo
Χρόνος γέννησης: 1523
Χρόνος θανάτου: 1592
Χρόνος δράσης: 16ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Βιργίλιος, συγγραφέας
Εικόνες
Από την έκδοση: Μονταίν, «"Essais de Michel Seigneur de Montaigne», Abel L' Angelier, Παρίσι, 1588.
Έκδοση των «Δοκιμίων» του ντε Μονταίν, από τον Abel L' Angelier, Παρίσι, 1588.
Προσωπογραφία του Μισέλ ντε Μονταίν.
Ο πύργος του Μισέλ ντε Μονταίν στη Δορδόνη.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων