Ευθύδημος, βιβλιόφιλος

Ο πρώτος γνωστός και αξιομνημόνευτος βιβλιόφιλος (με τη σημερινή έννοια του όρου) κατά την κλασική εποχή φαίνεται ότι ήταν κάποιος Ευθύδημος, γιος του Διοκλή, τον οποίο αναφέρει ο Πλάτων (Συμπόσιον, 222 b). Μνημονεύεται επίσης από τον Ξενοφώντα (Απομνημονεύματα) ως συνομιλητής του Σωκράτη, ο οποίος έχει θησαυρίσει στη βιβλιοθήκη του πολλά συγγράμματα σοφών και συνεχίζει να συλλέγει, με σκοπό να αποκτήσει όσα περισσότερα μπορεί.

Φαίνεται ότι από την εποχή εκείνη ορισμένοι εύποροι νέοι υποκαθιστούσαν την αληθινή δίψα για γνώση με την απόκτηση βιβλίων, κάτι που στιγμάτιζε ο Σωκράτης, όντας άλλωστε ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στον γραπτό λόγο, σε αντίθεση με τον προφορικό (Βιβλ. Ι, 84-86).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Ευθύδημος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Βιβλιόφιλος
Τόπος δράσης: Αθήνα
Χρόνος δράσης: 5ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Σωκράτης, φιλόσοφος
Πλάτων, φιλόσοφος
Ξενοφών, ιστορικός - συγγραφέας
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Σωκράτης, φιλόσοφος
Ξενοφών, ιστορικός - συγγραφέας
Ανώνυμος του Λουκιανού
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων