Σωκράτης, φιλόσοφος

Ο Σωκράτης, που γεννήθηκε στην Αθήνα γύρω στο 470 π.Χ. και πέθανε το 399, επιδεικτικά αποστρεφόταν τον γραπτό λόγο και το παπύρινο βιβλίο, που αποτελούσε στα χρόνια του τονsokratis1 διδακτικό μοχλό της σοφιστικής εκπαιδευτικής πρακτικής, ωστόσο φαίνεται ότι μέλη του κύκλου του είχαν συγκροτήσει συλλογές βιβλίων.

Ο Ξενοφών στα Απομνημονεύματα (IV, 2, 8-10) μνημονεύει μια συνομιλία του Σωκράτη με τον Ευθύδημο, έναν νέο που συγκέντρωνε μανιωδώς βιβλία. socratisΗ επιφυλακτική στάση του Σωκράτη απέναντι στην αλόγιστη διάδοση του βιβλίου προέρχεται αφενός από την αδυναμία του βιβλίου να παράγει δημιουργικό διάλογο (θέση και του Πλάτωνα στον Φαίδρο, 275 κ.ε.) και αφετέρου από το γεγονός ότι οι σοφιστές το χρησιμοποίησαν ως εφαλτήριο για τη διάδοση της διδασκαλίας τους.

Παρ’ όλα αυτά γνωρίζουμε ότι ο Σωκράτης ζήτησε να του προμηθεύσουν το βιβλίο του Αναξαγόρα από την αγορά, στο οποίο αναφερόταν socratis3ειρωνικά: «το βιβλίο της μιας δραχμής», ενώ ο Ευκλείδης από τα Μέγαρα μαρτυρεί ότι ο Σωκράτης προέτρεπε έναν δούλο να διαβάζει δυνατά, υποδηλώνοντας έτσι τη μεγαλύτερη αξία της ανάγνωσης όταν λειτουργεί και η ακοή (Πλάτων Θεαίτ. 113). Επίσης, κατά τον Ξενοφώντα (Απομ. Ι, 6, 14), συνήθιζε να ξετυλίγει τους θησαυρούς των σοφών της παλαιότερης εποχής, και μάλιστα αυτόγραφά τους, και να τα μελετάει κρατώντας σημειώσεις με τους φίλους του (Βιβλ. Ι, 83-86).

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Σωκράτης
Ιδιότητα/Αξίωμα: Φιλόσοφος
Τόπος γέννησης: Αθήνα
Τόπος θανάτου: Αθήνα
Τόπος δράσης: Αθήνα
Χρόνος γέννησης: 470 π.Χ.
Χρόνος θανάτου: 399 π.Χ.
Χρόνος δράσης: 5ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αναξαγόρας, φιλόσοφος
Ευθύδημος, βιβλιόφιλος
Πλάτων, φιλόσοφος
Ξενοφών, ιστορικός - συγγραφέας
Εικόνες
Ο Σωκράτης σε ρωμαϊκή τοιχογραφία από την Έφεσο.
Ο Σωκράτης, χαλκογραφία από την έκδοση: Spoor, «Medici et Philosophi», Ουτρέχτη 1707.
Ο Σωκράτης, ενεπίγραφη ερμαϊκή στήλη. Εθνικό Μουσείο Νεαπόλεως.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Πρόδικος από την Κέα, σοφιστής
Αλκιβιάδης, πολιτικός
Ζήνων, φιλόσοφος
Ευθύδημος, βιβλιόφιλος
Πλάτων, φιλόσοφος
Κασσιόδωρος Φλάβιος Μάγνος Αυρήλιος, συγκλητικός - μοναχός
Έρασμος, λόγιος
Ξενοφών, ιστορικός - συγγραφέας
Πυθαγόρας από τη Σάμο, φιλόσοφος
Ανώνυμος του Λουκιανού
Αναξαγόρας, φιλόσοφος
Βιβλιοθήκες
Βιβλιοθήκες των γραμματικών και των δασκάλων
Αρχιτεκτονική
Η βιβλιοθήκη του Escorial
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων