Αλκιβιάδης, πολιτικός

Για τον Αλκιβιάδη, προσωπικότητα της κλασικής εποχής διάσημη και με ταραχώδη βίο, υπάρχουν πενιχρές αναφορές σχετικά με τη βιβλιοφιλία του, ενδεικτικές όμως του χαρακτήρα του. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα γύρω στο 450 και πέθανε το 404 π.Χ. Υπό την κηδεμονία του Περικλή και του Σωκράτη αναδείχθηκε 13σε κεντρική πολιτική φυσιογνωμία κατά τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. Δεν έχουμε άμεσες πληροφορίες για τα βιβλιοφιλικά ενδιαφέροντα του Αλκιβιάδη, παρά μόνο ότι το 415, τότε που βγήκαν σε πλειστηριασμό τα υπάρχοντά του, μεταξύ αυτών υπήρχε και «κιβωτός με δύο και τέσσερις πόρτες»: προφανώς επρόκειτο για ξύλινο ερμάριο όπου φύλασσε  τους παπύρινους κυλίνδρους, δηλαδή τα βιβλία του. Πρόκειται για την αρχαιότερη αναφορά σε βιβλιοστάσιο στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Γύρω στο 410 π.Χ. ο Αριστοφάνης συγκρούσθηκε με τον Αλκιβιάδη και δεν αποκλείεται να είναι αυτός που κυκλοφόρησε ένα ανέκδοτο, στην κωμωδία του Ταγηνιστές, στιγματίζοντάς τον για την απληστία του. Το ανέκδοτο αυτό παρέμεινε ζωντανό και τον 2ο μ.Χ. αιώνα και μας το παραδίδει ο Αιλιανός (Ποικίλη Ιστορία): «Ο διεφθαρμένος δανδής, ο Αλκιβιάδης, ζήτησε σε κάποιο βιβλιοπωλείο ένα αντίγραφο του Ομήρου, αλλά δεν μπόρεσε να το αποκτήσει, γιατί δεν ήταν διαθέσιμο, με αποτέλεσμα ο βιβλιοπώλης να εισπράξει ένα χαστούκι από τον δυσαρεστημένο πελάτη». Το ανέκδοτο κυκλοφόρησε σε διάφορες παραλλαγές, χωρίς ωστόσο να αλλάξει το γεγονός στην ουσία του. Απλώς το χαστούκι δεν το εισέπραξε ο βιβλιοπώλης αλλά ένας γνωστός δάσκαλος που, σύμφωνα με τους μαθητές του, έβρισκε πρόσθετες εργασίες αντιγράφοντας βιβλία, και η οργή του πελάτη δεν αποκλείεται να οφείλεται στην καθυστέρηση του αντιγραφέα να εκτελέσει εγκαίρως την παραγγελία του (Βιβλ. I, 83, 92, 274).

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Αλκιβιάδης
Ιδιότητα/Αξίωμα: Πολιτικός
Τόπος γέννησης: Αθήνα
Τόπος δράσης: Αθήνα
Χρόνος γέννησης: π. 450 π.Χ.
Χρόνος θανάτου: 404 π.Χ.
Χρόνος δράσης: 5ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αριστοφάνης, κωμικός ποιητής
Σωκράτης, φιλόσοφος
Αιλιανός, Ρωμαίος σοφιστής
Εικόνες
Ο Αλκιβιάδης, χαλκογραφία από την έκδοση: Henricus Spoor, «Henrici Spoor Medici et Philosophi. Favisae, utriusque antiquitatis tam Romanae quam Greacae», Ουτρέχτη, Typis Gerardi Muntendam, 1707.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Αιλιανός, Ρωμαίος σοφιστής
Αριστοφάνης, κωμικός ποιητής
Ιούλιος Πολυδεύκης, λεξικογράφος
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων