Ιούλιος Πολυδεύκης, λεξικογράφος

Ο Ιούλιος Πολυδεύκης από τη Ναύκρατη  της Αιγύπτου, λεξικογράφος του 2ου αιώνα μ.Χ., δίδαξε στην Αθήνα και υπήρξε αντίπαλος του Φρυνίχου για τη διεκδίκηση της έδρας της ρητορικής στην Αθήνα. Το σημαντικότερο έργο του είναι το Ονομαστικόν  –ένας κατάλογος αττικών λέξεων, όχι με αλφαβητική σειρά–, τον οποίο συνέθεσε με υλικό που αλίευσε από άλλα λεξικά, όπως του Αριστοφάνη του Βυζάντιου.

Ο Πολυδεύκης αναφέρει ότι οι βιβλιοπώλες είχαν τα καταστήματά τους στην Αγορά, τουλάχιστον από το 425 π.Χ. (Kleberg, Lib, 27-28 · Thompson - Wycherley, Agora). Μνημονεύει επίσης το ανέκδοτο που κυκλοφορούσε την εποχή του Αριστοφάνη σχετικά με τον Αλκιβιάδη (Kleberg, Comm., 28 · Βιβλιοθήκη, 35-36).


Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Ιούλιος Πολυδεύκης
Ιδιότητα/Αξίωμα: Λεξικογράφος
Τόπος γέννησης: Ναύκρατις
Τόπος δράσης: Αθήνα
Χρόνος δράσης: 2ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αλκιβιάδης, πολιτικός
Αριστοφάνης, κωμικός ποιητής
Αριστοφάνης ο Βυζάντιος, γραμματικός
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Αιλιανός, Ρωμαίος σοφιστής
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων