Αιλιανός, Ρωμαίος σοφιστής

Ο Αιλιανός (Claudius Aelianus), ονομαστός Ρωμαίος συγγραφέας και δάσκαλος της ρητορικής, γεννήθηκε στο Praeneste της Ιταλίας γύρω στο 170 μ.Χ. και πέθανε γύρω ailianosστο 235 μ.Χ. Σπούδασε τα ελληνικά κοντά στον σοφιστή Παυσανία από την Καππαδοκία και όλα του τα έργα τα έγραψε στην ελληνική γλώσσα. ailianos2Μιλούσε και έγραφε τόσο τέλεια ελληνικά ώστε τον αποκαλούσαν «μελίγλωττο». Πολλά παραθέματα δημιουργούν την εντύπωση ότι ο Αιλιανός συγκέντρωσε το υλικό του διαβάζοντας ο ίδιος τις πηγές του, στην ουσία όμως πρόκειται για πληροφορίες που συγκέντρωσε από τη λαϊκή παράδοση της εποχής. Στην Ποικίλη Ιστορία (XIII, 38), έργο ιδιαίτερα δημοφιλές, που περιλαμβάνεται σε 14 βιβλία, μεταφέρει το ανέκδοτο που κατέγραψε ο σύγχρονός του Πολυδεύκης, σχετικά με τον Αλκιβιάδη και κάποιον βιβλιοπώλη, επισημαίνοντας τη στενή σχέση που είχαν κατά την αρχαιότητα οι βιβλιόφιλοι με τους βιβλιοπώλες (Βιβλ. I, 91, 143).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Claudius Aelianus (Κλαύδιος Αιλιανός)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ρωμαίος σοφιστής
Τόπος γέννησης: Πραίνεστος
Τόπος δράσης: Πραίνεστος
Χρόνος γέννησης: π . 170 μ.Χ.
Χρόνος θανάτου: π. 235 μ.Χ.
Χρόνος δράσης: 2ος-3ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αλκιβιάδης, πολιτικός
Ιούλιος Πολυδεύκης, λεξικογράφος
Εικόνες
Σελίδα τίτλου από την έκδοση: Αιλιανός, «Aeliani Variae Historiae Libri XIIII...Cum latina interpretatione...», Κολονία, Iacobus Stoer, 1630.
Σελίδα τίτλου από τη έκδοση: Αιλιανός, «Aeliani De Historia Animalium Libri XVII...Petrus Gillius vertit...», Λυών, Gulielmus Rovillius, 1562.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Αριστοφάνης, κωμικός ποιητής
Αριστοφάνης ο Βυζάντιος, γραμματικός
Αλκιβιάδης, πολιτικός
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων