Αιλιανός, Ρωμαίος σοφιστής

Ο Αιλιανός (Claudius Aelianus), ονομαστός Ρωμαίος συγγραφέας και δάσκαλος της ρητορικής, γεννήθηκε στο Praeneste της Ιταλίας γύρω στο 170 μ.Χ. και πέθανε γύρω ailianosστο 235 μ.Χ. Σπούδασε τα ελληνικά κοντά στον σοφιστή Παυσανία από την Καππαδοκία και όλα του τα έργα τα έγραψε στην ελληνική γλώσσα. ailianos2Μιλούσε και έγραφε τόσο τέλεια ελληνικά ώστε τον αποκαλούσαν «μελίγλωττο». Πολλά παραθέματα δημιουργούν την εντύπωση ότι ο Αιλιανός συγκέντρωσε το υλικό του διαβάζοντας ο ίδιος τις πηγές του, στην ουσία όμως πρόκειται για πληροφορίες που συγκέντρωσε από τη λαϊκή παράδοση της εποχής. Στην Ποικίλη Ιστορία (XIII, 38), έργο ιδιαίτερα δημοφιλές, που περιλαμβάνεται σε 14 βιβλία, μεταφέρει το ανέκδοτο που κατέγραψε ο σύγχρονός του Πολυδεύκης, σχετικά με τον Αλκιβιάδη και κάποιον βιβλιοπώλη, επισημαίνοντας τη στενή σχέση που είχαν κατά την αρχαιότητα οι βιβλιόφιλοι με τους βιβλιοπώλες (Βιβλ. I, 91, 143).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Κλαύδιος Αιλιανός (Claudius Aelianus)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ρωμαίος σοφιστής
Τόπος γέννησης: Πραίνεστος
Τόπος δράσης: Πραίνεστος
Χρόνος γέννησης: π . 170 μ.Χ.
Χρόνος θανάτου: π. 235 μ.Χ.
Χρόνος δράσης: 2ος-3ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αλκιβιάδης, πολιτικός
Ιούλιος Πολυδεύκης, λεξικογράφος
Εικόνες
Σελίδα τίτλου από την έκδοση: Αιλιανός, «Aeliani Variae Historiae Libri XIIII...Cum latina interpretatione...», Κολονία, Iacobus Stoer, 1630.
Σελίδα τίτλου από τη έκδοση: Αιλιανός, «Aeliani De Historia Animalium Libri XVII...Petrus Gillius vertit...», Λυών, Gulielmus Rovillius, 1562.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Αλκιβιάδης, πολιτικός
Αριστοφάνης, κωμικός ποιητής
Αριστοφάνης ο Βυζάντιος, γραμματικός
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων