Ζήνων, φιλόσοφος

Ο Zήνων συγκρότησε σπουδαία βιβλιοθήκη, η οποία υπήρξε και εκπαιδευτικό εργαλείο κατά τις εργασίες της Φιλοσοφικής Σχολής της Στοάς.

Ο Ζήνων που γεννήθηκε στο Κίτιο της Κύπρου το 333 π.Χ. (ή το 334) θα μπορούσαμε να πούμε ότι κέρδισε τη θέση του στο χώρο της φιλοσοφίας χάρη στα αθηναϊκά βιβλιοπωλεία. Έφτασε στην Αθήνα zinonύστερα από ένα ναυάγιο έξω από τις Φλέβες και περνούσε το χρόνο του ακούγοντας τον βιβλιοπώλη να διαβάζει αποσπάσματα από το δεύτερο βιβλίο των Απομνημονευμάτων του Ξενοφώντα. Οι αναφορές στον Σωκράτη τον εντυπωσίασαν και ρώτησε αν υπήρχαν ακόμη άνθρωποι με τόσο βαθιά φιλοσοφική παιδεία. Τη στιγμή εκείνη περνούσε έξω από το βιβλιοπωλείο ο Κράτης από τη Θήβα και ο βιβλιοπώλης τον υπέδειξε στον Ζήνωνα, ο οποίος τον ακολούθησε κι έγινε μαθητής του. 

Η Στοά που ίδρυσε ο Ζήνων άσκησε μεγάλη επίδραση στις κατοπινές γενιές και προσείλκυσε εντυπωσιακό αριθμό μαθητών από διάφορες περιοχές. zinon2Ο τρόπος λειτουργίας της βασίστηκε, σε μεγάλο βαθμό, στη γραπτή παράδοση, αφού και ο Κλεάνθης, που τον διαδέχθηκε στη διεύθυνση της Στοάς, λέγεται πως έγραφε τα μαθήματα των προκατόχων του σε όστρακα και ωμοπλάτες βοδιών, γιατί δεν είχε χρήματα να αγοράσει «χαρτί» (πάπυρος): απορία κερμάτων ώστε ωνήσασθαι χαρτία. Ο Ζήνων, αντίθετα με τον διάδοχό του, είχε συγκροτήσει πλούσια βιβλιοθήκη, επικουρούμενος, μάλιστα όχι μόνον από τους βιβλιογράφους που του είχε στείλει ο Αντίγονος Γονατάς αλλά και από δούλους, καθώς η ζήτηση των βιβλίων είχε αυξηθεί μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου. Η Στοά του Ζήνωνα στεγάστηκε ουσιαστικά στην Ποικίλη Στοά της Αγοράς των Αθηνών –την πλούσια εικονογραφημένη από τον Πολύγνωτο− και διακρίθηκε στο πεδίο, κυρίως, της ηθικής και της πολιτικής ζωής. Οι αρχαίοι μάλιστα πίστευαν ότι ο Ζήνων επέλεξε την Ποικίλη Στοά ως έδρα της σχολής του, για να εξαγνίσει, κατά κάποιον τρόπο, την περιοχή της Αγοράς, όπου οι Τριάκοντα τύραννοι είχαν θανατώσει εκατοντάδες Αθηναίους (Βιβλ. I, 109-110).

 

 

 

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Ζήνων
Ιδιότητα/Αξίωμα: Φιλόσοφος
Τόπος γέννησης: Κίτιο
Τόπος θανάτου: Αθήνα
Τόπος δράσης: Αθήνα
Χρόνος γέννησης: 334/333 π.Χ.
Χρόνος δράσης: 4ος-3ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Σωκράτης, φιλόσοφος
Κλεάνθης, φιλόσοφος
Ξενοφών, ιστορικός & συγγραφέας
Εικόνες
Ζήνων, χαλκογραφία από την έκδοση: M. Meibonus, «Diogenis Laertius», Άμστερνταμ 1698.
Προσωπογραφία του Ζήνωνος. Από την έκδοση: Φενελόν, «Επιτομή των Βίων των Ενδόξων Φιλοσόφων της Αρχαιότητος», Βασιλική τυπογραφία, 1837.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Ερατοσθένης, ποιητής & μαθηματικός
Κλεάνθης, φιλόσοφος
Θεμίστιος, δάσκαλος & φιλόσοφος
Διογένης Λαέρτιος, συγγραφέας
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων