Πυθαγόρας από τη Σάμο, φιλόσοφος

Ο Πυθαγόρας από τη Σάμο, φιλόσοφος του 6ου αιώνα π.Χ., ίδρυσε στον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας μια φιλοσοφική κοινότητα, μέλη της οποίας ήταν άτομα που τηρούσαν  κανόνες και τρόπους 22διαβίωσης με θρησκευτική ευλάβεια. Μολονότι η διδασκαλία του ήταν προφορική και δεν έγραψε ποτέ τίποτα, πυροδότησε τη συγγραφή πολλών έργων βασισμένων στη διδασκαλία του. Ο Πυθαγόρας εγκαταστάθηκε στον Κρότωνα μεταξύ του 540 και 522 π.Χ., εκπατρισμένος –ειρωνεία της τύχης– από τον ιδρυτή της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης στη Σάμο, pythagorasτον τύραννο Πολυκράτη. Την προφορική παράδοση της διδασκαλίας του την εξασφάλισε γραπτά ο μαθητής του Φιλόλαος ο Κροτωνιάτης, δάσκαλος του Σιμία και του Κέβητα, οι οποίοι εν συνεχεία μαθήτευσαν κοντά στον Σωκράτη και αποτέλεσαν, κατά κάποιον τρόπο, τον συνδετικό κρίκο της αθηναϊκής σχολής με την πυθαγόρεια παράδοση. Η γραπτή παράδοση της πυθαγόρειας διδασκαλίας σχετίζεται με τον ίδιο τον Πλάτωνα και τα ταξίδια του στην Κάτω Ιταλία τα χρόνια που κυβερνούσε τις Συρακούσες ο Διονύσιος. Δημιουργήθηκε δε ολόκληρη φιλολογία όσον αφορά στην προσπάθεια του Πλάτωνα να αποκτήσει τα κείμενα του Πυθαγόρα που δημοσίευσε ο Φιλόλαος (Βιβλ. Ι, 80). 

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Πυθαγόρας
Ιδιότητα/Αξίωμα: Φιλόσοφος
Τόπος γέννησης: Σάμος
Τόπος δράσης: Κρότωνας
Χρόνος δράσης: 6ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Πλάτων, φιλόσοφος
Πολυκράτης, τύραννος της Σάμου
Φιλόλαος από τον Κρότωνα, φιλόσοφος
Σωκράτης, φιλόσοφος
Εικόνες
Ο Πυθαγόρας, χαλκογραφία από την έκδοση: Henricus Spoor, «Henrici Spoor Medici et Philosophi. Favisae, utriusque antiquitatis tam Romanae quam Greacae», Ουτρέχτη, Typis Gerardi Muntendam, 1707.
Ο Πυθαγόρας. Χαρακτικό από την έκδοση: A. Thévet, «Les vrais portraits et vies des hommes illustres», Παρίσι 1584.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Φιλόλαος από τον Κρότωνα, φιλόσοφος
Πλάτων, φιλόσοφος
Αρχιτεκτονική
Η Βιβλιοθήκη του Αγίου Μάρκου στη Βενετία
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων