Φιλόλαος από τον Κρότωνα, φιλόσοφος

Ο Φιλόλαος φαίνεται ότι υπήρξε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Πυθαγόρειας σχολής και του πλατωνικού περιβάλλοντος της Ακαδημίας, εκδίδοντας τις άγραφες διδασκαλίες του Πυθαγόρα.

Η καταγωγή του ήταν από τον Κρότωνα της Σικελίας και έζησε τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Ο Φιλόλαος υπήρξε εκδότης (ίσως και ο μόνος) των παραδόσεων του δασκάλου του. Κατά τον Διογένη Λαέρτιο ο Πλάτωνας αναζητούσε, μέσω του Δίωνα, να αγοράσει από τον Φιλόλαο τρία βιβλία του Πυθαγόρα αξίας εκατό μνων. Σύμφωνα όμως με μαρτυρία του Αλεξανδρινού ιστορικού Ερμίππου, ο Πλάτων αγόρασε τα βιβλία αυτά κατά την παραμονή του στη Σικελία από τους συγγενείς του Φιλόλαου, αντί σαράντα αλεξανδρινών μνων (Βιβλ. I, 80).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Φιλόλαος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Φιλόσοφος
Τόπος γέννησης: Κρότωνας
Χρόνος δράσης: 5ος-4ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Πυθαγόρας από τη Σάμο, φιλόσοφος
Διογένης Λαέρτιος, συγγραφέας
Πλάτων, φιλόσοφος
Αρχιτεκτονική
Η Ακαδημία του Πλάτωνα
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Αρχύτας, φιλόσοφος
Πλάτων, φιλόσοφος
Πυθαγόρας από τη Σάμο, φιλόσοφος
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων