Αρχύτας, φιλόσοφος

Ο Αρχύτας από τον Τάραντα της Σικελίας έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. και ανήκει στη  σχολή των Πυθαγορείων. Η επαφή του με τη γραπτή παράδοση σχετίζεται με τον Πλάτωνα, τον οποίο arxytasγνώρισε κατά τα ταξίδια του τελευταίου στη Σικελία, και διατηρούσε μαζί του αλληλογραφία.

Σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο, ο Πλάτων αντάλλαξε επιστολές με τον Αρχύτα, στις οποίες γίνεται λόγος για ορισμένα Yπομνήματα που είχε στείλει κάποιος συγγραφέας από τη Μύρα στον Αρχύτα. Από τις Eπιστολές αυτές συνάγεται ότι ο Αρχύτας προμήθευσε τον Πλάτωνα με συγγράμματα παλαιότερων συγγραφέων, εμπλουτίζοντας έτσι τη βιβλιοθήκη του Αθηναίου φιλοσόφου. Άλλωστε, πυθαγόρειες θεωρίες και ιδέες, που εντοπίζονται σε έργα του Πλάτωνα, μετά την επιστροφή του από τη Σικελία (387), ίσως να έγιναν προσιτές στον κύκλο της Ακαδημίας, εκτός από τον Φιλόλαο, και μέσω του Αρχύτα (Βιβλ. I, 96-97).

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Αρχύτας
Ιδιότητα/Αξίωμα: Φιλόσοφος
Τόπος γέννησης: Τάραντας
Τόπος δράσης: Τάραντας
Χρόνος δράσης: 4ος αι. π.χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Φιλόλαος από τον Κρότωνα, φιλόσοφος
Πλάτων, φιλόσοφος
Διογένης Λαέρτιος, συγγραφέας
Αρχιτεκτονική
Η Ακαδημία του Πλάτωνα
Εικόνες
Ο Αρχύτας, χαλκογραφία από την έκδοση: M. Meibonius, Diogenis Laertius, Άμστερνταμ 1698.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Πλάτων, φιλόσοφος
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων