Ηράκλειτος, φιλόσοφος

Ο Ηράκλειτος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον αρχαίο ελληνικό κόσμο για τον οποίο έχουμε μαρτυρίες ότι παγίωσε τις πνευματικές δημιουργίες του σε γραπτό 30 irakleitos efesisosκείμενο.

Καταγόταν από την Έφεσο, έζησε μεταξύ 550 και 480 π.Χ. και αυτό που χαρακτήριζε τον βίο του ήταν η αναχώρηση από το αστικό περιβάλλον και η αρνητική του στάση απέναντι στους μεγάλους ποιητές και στοχαστές και την πνευματική παράδοση γενικότερα. Ο Ηράκλειτος αποτύπωσε τις ιδιόμορφες σκέψεις του σε ένα βιβλίο, το οποίο κατέθεσε στο ναό της Μεγάλης Αρτέμιδος, στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Μετά από πολλά χρόνια το σύγγραμμα αυτό πήρε τον τίτλο Περί φύσεως (Διογ. Λαέρτ. IX, 6).

Σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο, το έργο αυτό κατέληξε μετά από 150 χρόνια στην προσωπική συλλογή του Αριστοτέλη, γραμμένο σε παπύρινο ρόλο ή σε πινακίδες, γεγονός που παραμένει αδιευκρίνιστο (Βιβλιοθήκη, 31-32, 45).

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Ηράκλειτος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Φιλόσοφος
Τόπος γέννησης: Έφεσος
Τόπος δράσης: Έφεσος
Χρόνος δράσης: 6ος-5ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Διογένης Λαέρτιος, συγγραφέας
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Εικόνες
Ο Ηράκλειτος, χαλκογραφία από την έκδοση: M. Meibonus, Diogenis Laertius, Άμστερνταμ 1698.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Ακροπολίτης Γεώργιος, συλλέκτης βιβλίων
Πλάτων, φιλόσοφος
Διογένης Λαέρτιος, συγγραφέας
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων