Αμμιανός Μαρκελλίνος, ιστορικός

Ο Αμμιανός Μαρκελλίνος (Ammianus Marcellinus), Ρωμαίος ιστορικός καταγόμενος από επιφανή ελληνική οικογένεια, γεννήθηκε γύρω στο 330 μ.Χ. και πέθανε γύρω στο 400 μ.Χ. Ο Αμμιανός συνδυάζει στο έργο του την ιστορία της αυτοκρατορίας με τη χρονογραφία για την πόλη της Ρώμης (XΙV, 6, 18) και επικρίνοντας έντονα την κατάπτωσή της γράφει:

‘‘Τα λίγα σπίτια, που παλιότερα ήταν περίφημα, γιατί καλλιεργούσαν σοβαρά τις επιστήμες, τώρα είναι γεμάτα από παιγνίδια ανιαρής αδράνειας και αντιλαλούν από τραγούδια και ανατριχιαστικά γρατσουνίσματα των έγχορδων οργάνων. Τελικά αντί για έναν λόγιο προσλαμβάνουν δάσκαλο έναν τραγουδιστή και αντί για ρήτορα έναν γελωτοποιό. Οι βιβλιοθήκες είναι παντοτινά κλειστές σαν τάφοι· βάζουν και χτίζουν υδραύλεις ή γιγαντιαίες λύρες στο μέγεθος άμαξας και αυλούς, καθώς και τερατώδη μουσικά όργανα για θεατρικά καλλιτεχνήματα’’ (Βιβλιοθήκη, 113).

Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Όνομα/Προσωνυμία: Αμμιανός Μαρκελλίνος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ιστορικός
Τόπος δράσης: Ρώμη
Χρόνος γέννησης: 330 μ.Χ.
Χρόνος θανάτου: 400 μ.Χ.
Χρόνος δράσης: 4ος αι. μ.Χ.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Ζηνοβία, βασίλισσα της Παλμύρας
Βιβλιοθήκες
Μονή της Φούλντα
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων