Μονή της Φούλντα

Η μονή της Φούλντα ευτύχησε να έχει το 822 ως ηγούμενο ένα από τα πλέον μορφωμένα άτομα της εποχής: τον Hrabanus Maurus, μαθητή του Αλκουίνου, δίπλα στον οποίο απέκτησε τα Fuldaβαθύτερα ενδιαφέροντα του για τη λατινική λογοτεχνία. Ο πρώτος κατάλογος  της βιβλιοθήκης, που χρονολογείται γύρω στο 800, είναι μερικώς αναγνώσιμος. Εκτός από διάφορα βιβλικά χειρόγραφα, μνημονεύονται περίπου 32 τίτλοι και εκτός από πατερικά και αγιολογικά συγγράμματα, η βιβλιοθήκη θησαύριζε το De natura rerum του Ισίδωρου της Σεβίλλης και ένα Liber Alexantri.

Η επίδραση των κλασικών συγγραφέων δεν είναι εμφανής στη σχολή και στη βιβλιοθήκη της Φούλντα, άλλωστε ο Maurus, ποιητής ο ίδιος, δεν επηρεάστηκε εμφανώς από τον Λουκρήτιο ή τον Οβίδιο και τον Οράτιο, αλλά από έναν ποιητή catalogFuldaμε στεγνή ποιητική φλέβα, τον Optatianus Porphyrius. Η ανακάλυψη ενός αντιγράφου με τις Αττικές Νύκτες του Αύλου Γέλλιου, που γράφτηκε το 836, επέτρεψε να ταυτιστούν παλαιογραφικοί και άλλοι κώδικες που γράφτηκαν στη Φούλντα την τέταρτη δεκαετία του 9ου αιώνα, όπως το Scriptores Historiae  Augustae του Κούρτιου Ρούφου και έργα των Αμμιανού Μαρκελίνου, Απίκιου και Κολουμέλλα (Βιβλ. IV, 158).

 

 

 

Επωνυμία: Wissenschaftliche Bibliotheken im Bistum Fulda (Βιβλιοθήκη Μονής της Φούλντα)
Ιστορικό πλαίσιο: Δυτικός Μεσαίωνας
Τόπος ίδρυσης: Φούλντα
Τόπος λειτουργίας: Φούλντα
Χρόνος ίδρυσης: 8ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αλκουίνος (Αλβίνος), λόγιος
Οράτιος, ποιητής
Αμμιανός Μαρκελλίνος, ιστορικός
Οβίδιος, ποιητής
Εικόνες
Ο καρολίγγειος κατάλογος της βιβλιοθήκης του Lorsch και της Fulda,που χρονολογείται τον 9ο αιώνα. Ρώμη, Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού.
Η μονή της Fulda.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Lupus de Ferrières, λόγιος - συλλέκτης βιβλίων
Πετράρχης Φραγκίσκος, λόγιος
Βιβλιοθήκες
Μονή του Hersfeld
Καθεδρικός ναός του Βύρτσμπουργκ
Εισαγωγικό κείμενο για "Βιβλιοθήκες"
Αρχιτεκτονική
Το σχεδιάγραμμα του St. Gallen
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων