Μονή της Φούλντα

Η μονή της Φούλντα ευτύχησε να έχει το 822 ως ηγούμενο ένα από τα πλέον μορφωμένα άτομα της εποχής: τον Hrabanus Maurus, μαθητή του Αλκουίνου, δίπλα στον οποίο απέκτησε τα βαθύτερα ενδιαφέροντα του για τη λατινική λογοτεχνία. Ο πρώτος κατάλογος  της βιβλιοθήκης, που χρονολογείται γύρω στο 800, είναι μερικώς αναγνώσιμος. Εκτός από διάφορα βιβλικά χειρόγραφα, μνημονεύονται περίπου 32 τίτλοι και εκτός από πατερικά και αγιολογικά συγγράμματα, η βιβλιοθήκη θησαύριζε το De natura rerum του Ισίδωρου της Σεβίλλης και ένα Liber Alexantri.

Η επίδραση των κλασικών συγγραφέων δεν είναι εμφανής στη σχολή και στη βιβλιοθήκη της Φούλντα, άλλωστε ο Maurus, ποιητής ο ίδιος, δεν επηρεάστηκε εμφανώς από τον Λουκρήτιο ή τον Οβίδιο και τον Οράτιο, αλλά από έναν ποιητή catalogFuldaμε στεγνή ποιητική φλέβα, τον Optatianus Porphyrius. Η ανακάλυψη ενός αντιγράφου με τις Αττικές Νύκτες του Αύλου Γέλλιου, που γράφτηκε το 836, επέτρεψε να ταυτιστούν παλαιογραφικοί και άλλοι κώδικες που γράφτηκαν στη Φούλντα την τέταρτη δεκαετία του 9ου αιώνα, όπως το Scriptores Historiae  Augustae του Κούρτιου Ρούφου και έργα των Αμμιανού Μαρκελίνου, Απίκιου και Κολουμέλλα (Βιβλ. IV, 158).

 

 

 

Επωνυμία: Wissenschaftliche Bibliotheken im Bistum Fulda (Βιβλιοθήκη Μονής της Φούλντα)
Ιστορικό πλαίσιο: Δυτικός Μεσαίωνας
Τόπος ίδρυσης: Φούλντα
Τόπος λειτουργίας: Φούλντα
Χρόνος ίδρυσης: 8ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αλκουίνος της Υόρκης, λόγιος
Οράτιος, ποιητής
Αμμιανός Μαρκελλίνος, ιστορικός
Οβίδιος, ποιητής
Εικόνες
Ο καρολίγγειος κατάλογος της βιβλιοθήκης του Lorsch και της Fulda, που χρονολογείται τον 9ο αιώνα. Ρώμη, Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού (Cod. Pal. Lat. 1877, φ 1r).
Ο Καθεδρικός Ναός της Fulda, όπως είναι σήμερα.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Πετράρχης, Φραγκίσκος, λόγιος
Λούπους της Φερριέρ, λόγιος & συλλέκτης βιβλίων
Βιβλιοθήκες
Εισαγωγικό κείμενο για "Βιβλιοθήκες"
Καθεδρικός ναός του Βύρτσμπουργκ
Μονή του Χέρσφελντ
Αρχιτεκτονική
Το σχεδιάγραμμα του Αγίου Γάλλου
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων