Οράτιος, ποιητής

Ο Κόιντος Οράτιος Φλάκκος (Quintus Horatius Flaccus)  υπήρξε διάσημος ποιητής της εποχής του Αυγούστου (65-8 π.Χ.). Τα έργα του είχαν ιδιαίτερη απήχηση και όχι μόνο στο oratios flakosρωμαϊκό κοινό, αφού, όπως ο ίδιος καυχιόταν,  τα ποιήματά του κυκλοφορούσαν σε μορφή βιβλίου από τον Βόσπορο και τις κορυφογραμμές της Βορειοαφρικανικής Σύρτης, στις παγωμένες χώρες του Βορρά, στην Κολχίδα και στις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ως την αδιαπέραστη ομίχλη στα νότια του Δούναβη, στις φυλές τουoratios3 Δνείπερου, και στις δυτικές και βορειοανατολικές επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ως εκδότης των έργων του αναφέρεται ο γνωστός μας οίκος των Σωσίων και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Οράτιου, όσα βιβλία δεν έβρισκαν αγοραστές στη Ρώμη, είτε εξαιτίας του περιεχομένου τους είτε επειδή είχαν φθαρεί από τον τρόπο έκθεσής τους στα βιβλιοπωλεία, ξεπουλιόντουσαν σε παλαιοπωλεία των επαρχιών (Kleberg, Comm.). Ο Οράτιος, πάλι, ειρωνευόταν τον Αλβινοβάνο Κέλσο (Albinovanus Celsus), ποιητή της εποχής του, για το γεγονός ότι υπέκλεπτε από την Παλατινή Βιβλιοθήκη ποιήματα άλλων ποιητών, τα οποία τα παρουσίαζε ως δικά του.

Ο ποιητής συντάσσει έναν μονόλογο με τον οποίο απευθύνεται στο βιβλίο του, σαν να πρόκειται για αυθύπαρκτη οντότητα, που έχει μάλιστα τα χαρακτηριστικά ενός oratios2εύσωμου νέου σκλάβου, ο οποίος ανυπόμονα αποζητά την ελευθερία του, στοχεύοντας να εγκαταλείψει για πάντα την ασφάλεια της οικίας του πάτρωνά του και να περιπλανηθεί σε αφύλακτες ατραπούς (Ars Poet, XX, 1-8).

«Βιβλίο μου, νομίζω ότι κοιτάζεις μελαγχολικά προς τον Βερτούμνο και τον Ιανό, στοχεύοντας να πας για πώληση, καλογυαλισμένο καθώς είσαι με την κίσσηρη των Σωσίων. Απεχθάνεσαι τα κλειδιά και τις σφραγισμένες θήκες, που είναι τόσο αγαπητά στους προνοητικούς,oratios δεν θέλεις να σε δείχνουν μόνο σε λίγους και χαίρεσαι να είσαι ανοιχτό στους πολλούς, αν και εγώ δεν σε γαλούχησα μ’ αυτόν τον τρόπο. Πήγαινε όπου λαχταράς να δραπετεύσεις. Όταν μία φορά φύγεις, δεν θα υπάρξει επιστροφή: "Τι έχω κάνει, ο άμοιρος;", θα λες όταν κάποιος σε βλάψει, και θα βρεθείς τυλιγμένο σε μία γωνία, όταν ο μπουχτισμένος εραστής σου θα αρχίσει πια να μαραίνεται» (Βιβλ. ΙΙ, 162 · Βιβλιοθήκη, 108-109).

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Κόιντος Οράτιος Φλάκκος (Quintus Horatius Flaccus)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ποιητής
Τόπος δράσης: Ρώμη
Χρόνος γέννησης: 65 π.Χ.
Χρόνος θανάτου: 8 π.Χ.
Χρόνος δράσης: 1ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αύγουστος Οκταβιανός, αυτοκράτορας
Βιβλιοθήκες
Η διπλοβιβλιοθήκη του Αυγούστου, της Οκταβίας και του Δομιτιανού
Εικόνες
Σελίδα τίτλου από την έκδοση: Οράτιος, «Opera», 1527.
O Οράτιος Φλάκκος, Κόιντος. Από την έκδοση: John Aikin - William Enfield, «General biography; or, Lives, critical and historical, of the most eminent persons of all ages, countries, conditions, and professions, arranged according to alphabetical order», Smeeton, 1818.
Από τη σελίδα τίτλου της έκδοσης: Οράτιος, «Opera», 1505.
Από τη σελίδα τίτλου της έκδοσης: Οράτιος, «Opera», 1498.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Επίκουρος, φιλόσοφος
Budé Guillaume, λόγιος
Αλκουίνος (Αλβίνος), λόγιος
Έρασμος, λόγιος
Λίβιος Ανδρόνικος, συγγραφέας
Βιβλιοθήκες
Οι βιβλιοθήκες των γραμματικών
Η «έπαυλη των Παπύρων» στο Ηράκλειον
Μονή της Φούλντα
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων