Οράτιος, ποιητής

Ο Κόιντος Οράτιος Φλάκκος (Quintus Horatius Flaccus)  υπήρξε διάσημος ποιητής της εποχής του Αυγούστου (65-8 π.Χ.). Τα έργα του είχαν ιδιαίτερη απήχηση και όχι μόνο στο oratios flakosρωμαϊκό κοινό, αφού, όπως ο ίδιος καυχιόταν,  τα ποιήματά του κυκλοφορούσαν σε μορφή βιβλίου από τον Βόσπορο και τις κορυφογραμμές της Βορειοαφρικανικής Σύρτης, στις παγωμένες χώρες του Βορρά, στην Κολχίδα και στις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ως την αδιαπέραστη ομίχλη στα νότια του Δούναβη, στις φυλές τουoratios3 Δνείπερου, και στις δυτικές και βορειοανατολικές επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ως εκδότης των έργων του αναφέρεται ο γνωστός μας οίκος των Σωσίων και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Οράτιου, όσα βιβλία δεν έβρισκαν αγοραστές στη Ρώμη, είτε εξαιτίας του περιεχομένου τους είτε επειδή είχαν φθαρεί από τον τρόπο έκθεσής τους στα βιβλιοπωλεία, ξεπουλιόντουσαν σε παλαιοπωλεία των επαρχιών (Kleberg, Comm.). Ο Οράτιος, πάλι, ειρωνευόταν τον Αλβινοβάνο Κέλσο (Albinovanus Celsus), ποιητή της εποχής του, για το γεγονός ότι υπέκλεπτε από την Παλατινή Βιβλιοθήκη ποιήματα άλλων ποιητών, τα οποία τα παρουσίαζε ως δικά του.

Ο ποιητής συντάσσει έναν μονόλογο με τον οποίο απευθύνεται στο βιβλίο του, σαν να πρόκειται για αυθύπαρκτη οντότητα, που έχει μάλιστα τα χαρακτηριστικά ενός oratios2εύσωμου νέου σκλάβου, ο οποίος ανυπόμονα αποζητά την ελευθερία του, στοχεύοντας να εγκαταλείψει για πάντα την ασφάλεια της οικίας του πάτρωνά του και να περιπλανηθεί σε αφύλακτες ατραπούς (Ars Poet, XX, 1-8).

«Βιβλίο μου, νομίζω ότι κοιτάζεις μελαγχολικά προς τον Βερτούμνο και τον Ιανό, στοχεύοντας να πας για πώληση, καλογυαλισμένο καθώς είσαι με την κίσσηρη των Σωσίων. Απεχθάνεσαι τα κλειδιά και τις σφραγισμένες θήκες, που είναι τόσο αγαπητά στους προνοητικούς,oratios δεν θέλεις να σε δείχνουν μόνο σε λίγους και χαίρεσαι να είσαι ανοιχτό στους πολλούς, αν και εγώ δεν σε γαλούχησα μ’ αυτόν τον τρόπο. Πήγαινε όπου λαχταράς να δραπετεύσεις. Όταν μία φορά φύγεις, δεν θα υπάρξει επιστροφή: "Τι έχω κάνει, ο άμοιρος;", θα λες όταν κάποιος σε βλάψει, και θα βρεθείς τυλιγμένο σε μία γωνία, όταν ο μπουχτισμένος εραστής σου θα αρχίσει πια να μαραίνεται» (Βιβλ. ΙΙ, 162 · Βιβλιοθήκη, 108-109).

 

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότηταsemantics logo
Όνομα/Προσωνυμία: Quintus Horatius Flaccus (Κόιντος Οράτιος Φλάκκος)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ποιητής
Τόπος δράσης: Ρώμηsemantics logo
Χρόνος γέννησης: 65 π.Χ.
Χρόνος θανάτου: 8 π.Χ.
Χρόνος δράσης: 1ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Οκταβιανός Αύγουστος, αυτοκράτορας
Βιβλιοθήκες
Η διπλοβιβλιοθήκη του Αυγούστου, της Οκταβίας και του Δομιτιανού
Εικόνες
Σελίδα τίτλου από την έκδοση: Οράτιος, «Opera», 1527.
Οράτιος.
Από τη σελίδα τίτλου της έκδοσης: Οράτιος, «Opera», 1505.
Από τη σελίδα τίτλου της έκδοσης: Οράτιος, «Opera», 1498.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Ανδρόνικος Λίβιος, Λεύκιος, συγγραφέας
Έρασμος, λόγιος
Αλκουίνος της Υόρκης, λόγιος
Μπυντέ, Γκυγιώμ, λόγιος
Επίκουρος, φιλόσοφος
Βιβλιοθήκες
Οι βιβλιοθήκες των γραμματικών
Μονή της Φούλδας
Η «έπαυλη των Παπύρων» στο Ηράκλειον
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων