Μονή Εσφιγμένου

Η μονή Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος έλκει την ονομασία της είτε από την τοποθεσία της είτε από το όνομα του κτήτορά της. Τιμά την ανάληψη του Κυρίου και κατά την Αγιορείτικη παράδοση, λέγεται ότι ιδρύθηκε κατόπιν επιθυμίας της αυτοκράτειρας Πουλχερίας (5ος αι.), ωστόσο η σύσταση της Μονής χρονολογείται προς τα τέλη του 10ου αιώνα. Τον 14ο αιώνα καταστρέφεται ολοσχερώς και ερημώθηκε, για να ανασυσταθεί εκ νέου από τις πρώτες δεκαετίες του 16ου αιώνα: το 1569 αναφέρεται ότι μόναζαν εκεί 51 μοναχοί. Από τις αρχές του 18ου αιώνα, ορίζεται η περίοδος ακμής της, οπότε ο μητροπολίτης Μελένικος Γρηγόριος, συνέβαλε στη συγκέντρωση μοναχών και χορηγιών για την ανασυγκρότηση της. Σε χώρο δίπλα στο Σκευοφυλάκιο βρίσκεται το αρχείο και η βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσονται χρυσόβουλλα, μολυβδόβουλλα, σιγίλλια και πολλά έγγραφα (Θησαυροί Β’, 200-204). Ο αριθμός των χειρογράφων που θησαυρίζονται στη βιβλιοθήκη της δεν είναι εντυπωσιακός (372 κώδικες συνολικά, μεταξύ των οποίων 3 περγαμηνά ειλητάρια), διασώζονται ωστόσο 75 περγαμηνά παλαιά χειρόγραφα (Άτσαλος, Χειρ., 513). Ο Curzon εντόπισε τη βιβλιοθήκη σε ένα δωμάτιο πάνω από τον νάρθηκα της Εκκλησίας και υπολόγισε ότι περιείχε 1.500 τόμους περίπου (Αναστασίου, Curzon, 341). Σήμερα, η βιβλιοθήκη των εντύπων θησαυρίζει πάνω από 2.000 τίτλους και 6.000 ακόμη που ταξινομήθηκαν σε άλλους χώρους (Θησαυροί Β’, 200-204).

 

 

 

 

 

Επωνυμία: Βιβλιοθήκη Μονής Εσφιγμένου
Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Τόπος ίδρυσης: Άγιο Όρος
Τόπος λειτουργίας: Άγιο Όρος
Χρόνος ίδρυσης: 5ος/10ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Η Μονή του Εσφιγμένου. Απόσπασμα από χαλκογραφία αγνώστου, 1850. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.
Σημειώσεις: Σύμφωνα με την παράδοση η μονή ιδρύθηκε τον 5ο αι., ωστόσο η σύστασή της χρονολογείται προς τα τέλη του 10ου αιώνα.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων