Βιβλιοθήκη της Μονής του Αγίου Μαρτίνου της Τουρ

Άμεσα συνδεόμενος με την Μονή του Αγίου Μαρτίνου της Τουρ ήταν ο Αλκουίνος της Υόρκης (c. 735-804). Αγγλοσάξονας μοναχός, ουμανιστής και φιλόσοφος, ήταν από τους πρωτεργάτες της καρολίγγειας αναγέννησης, ενώ επιτέλεσε σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης.

Όταν μετά την ποικιλότροπη προσφορά του στην αυλή του αυτοκράτορα, ανέλαβε από τη θέση του ηγούμενου τα ηνία της μονής του Αγίου Μαρτίνου της Τούρ, το 796, συνέχισε με τον ίδιο ζήλο των προκατόχων του  να στηρίζει το scriptorium και τη βιβλιοθήκη της μονής. Παρ’όλη την πλούσια βιβλιοθήκη της όμως, ο Αλκουίνος με παράπονο γράφει στους οικείους του πως δεν είχε στη διάθεση του όσα χειρόγραφα απολάμβανε κατά τη νεότητα του στη βιβλιοθήκη της γενέτειρας του, δηλαδή της Υόρκης. Το φημισμένο scriptorium της μονής του Αγίου Μαρτίνου δεν κάλυπτε τις μοναστηριακές ανάγκες και μόνο, αλλά είχε μετατραπεί σε βιβλιογραφείο ανοιχτό σε πελατειακές συναλλαγές με κοσμικούς. Το κέντρο αυτό μάλιστα είναι το πρώτο στο οποίο αναπαράχθηκαν συγγράμματα της αρχαίας λογοτεχνίας. Διατηρούσε στενές βιβλιακές σχέσεις με πολλά άλλα μοναστήρια, ανταλλάσσοντας κώδικες και δανείζοντας χειρόγραφα προς αντιγραφή, όπως συνέβη με τη μονή της Ferrières λόγου χάρη, ενώ υπήρξε και πηγή εμπλουτισμού της βιβλιοθήκης της μονής του Κλυνύ. Τα αρχαιότερα χειρόγραφα με συγγράμματα της λατινικής λογοτεχνίας πρέπει να αντιγράφηκαν στο scriptorium της στα χρόνια του Αλκουίνου, όπως το δεύτερο τμήμα των σχολίων του Τιβέριου Κλαύδιου Δονάτου στον Βιργίλιο, ο Nonius και η Τρίτη Δεκαετία του Λίβιου, ο περίφημος κώδικας Puteanus. Η στενή σχέση της μονής με την αυτοκρατορική αυλή συνεχίστηκε  και μετά τον θάνατο του Αλκουίνου, ενώ την πολιτική του ακολούθησε και ο διάδοχος του Fridugis (804-834). Από την εποχή εκείνη, έχουν ταυτιστεί 20 χειρόγραφα Λατίνων συγγραφέων και ανάμεσα τους και το αρχαιότερο αντίγραφο του Σουητώνιου (Βιβλ. IV, 156-158). 

 

Επωνυμία: Saint Martin de Tours Bibliothèque (Βιβλιοθήκη Μονής του Αγίου Μαρτίνου της Τουρ)
Ιστορικό πλαίσιο: Δυτικός Μεσαίωνας
Τόπος ίδρυσης: Τουρ
Τόπος λειτουργίας: Τουρ
Χρόνος ίδρυσης: 5ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Βιργίλιος, συγγραφέας
Αλκουίνος της Υόρκης, λόγιος
Εικόνες
Η Βασιλική του Αγίου Μαρτίνου στην Τουρ.
Ο Άγιος Μαρτίνος και ο ζητιάνος. Ελαιογραφία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Λούπους της Φερριέρ, λόγιος & συλλέκτης βιβλίων
Αλκουίνος της Υόρκης, λόγιος
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων