Μονή του Αγίου Παντελεήμονος

Για τη μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος και τη βιβλιοθήκη της γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα. Την ύπαρξη μιας εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Παντελεήμονα την πληροφορούμαστε από έγγραφα του αρχείου της ομώνυμης Μονής στον Άθω, της επονομαζόμενης και Ρωσικόν. Πρέπει μάλιστα να θεωρείται βέβαιο ότι ο περγαμηνός κώδικας του 15ου αιώνα που φέρει σημείωση: Το παρόν βιβλίον ήγουν ο Κλήμαξ υπάρχη του Αγίου Παντελεήμονος [...], ανήκε κάποτε στη βιβλιοθήκη της. Ο κώδικας αυτός περιέχει την Κλίμακα του Ιωάννου του Σιναΐτη με στίχους του Δανιήλ του Ραϊθού (Volk, Byzant.).

Η μονή Αγίου Παντελεήμονος ιδρύθηκε στις αρχές του 10ου αιώνα και η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα χρονολογείται από το 1756. Χαρακτηρίζεται από τον μεγάλο αριθμόpanteleimonos Ρώσων μοναχών που ασκητεύουν εκεί και για τον λόγο αυτό αναφέρεται συχνά και ως Ρωσικό ή Ρούσικο. Η βιβλιοθήκη της Μονής στεγάζεται σε ανεξάρτητο διώροφο κτίσμα και η αριθμητική έκταση της συλλογής των χειρογράφων της υπολογίζεται σε 1.320 ελληνικά και 600 σλαβικά, panteleimonos2100 από τα οποία είναι περγαμηνά, ενώ τα υπόλοιπα χαρτώα και μεταγενέστερα, δηλαδή του 18ου και 19ου αιώνα (Άτσαλος, Χειρ., 512). Από αυτά, περισσότερα από 100 είναι εικονογραφημένα, από τα οποία αξιολογότερα είναι το Ευαγγελιστήριο (αρ. 2) και οι 16 Λόγοι του Γρηγόριου του Θεολόγου (Θησαυροί Β’, 144-148). Εκτός από τα χειρόγραφα, το έντυπο υλικό ανέρχεται σε 25.000 περίπου τίτλους, εκ των οποίων πολλά βιβλία στα ρώσικα. Από τα παλαιότερα έντυπα της Μονής είναι το Περί της οδού της Σωτηρίας ανθρώπων, του πατριάρχη Γεννάδιου Σχολάριου, που τυπώθηκε στη Βιέννη το 1930 (ΠΑΠ, Άγιο Όρος, 8).

 

 

 

 

Επωνυμία: Βιβλιοθήκη Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος
Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Τόπος ίδρυσης: Άγιο Όρος
Τόπος λειτουργίας: Άγιο Όρος
Χρόνος ίδρυσης: 10ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Ο άγιος Γρηγόριος και ο Ιουλιανός ο εξισωτής, μικρογραφία σε περγαμηνό κώδικα (κώδ. 6, φ. 77β). Ευαγγελιστάριον, 12ος αι.
Ο Άγιος Κυπριανός, μικρογραφία σε περγαμηνό κώδικα (κώδ. 6, φ. 64α). Ευαγγελιστάριον, 12ος αι.
Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Άποψη από τα νοτιοανατολικά. Διακρίνονται από αριστερά στα δεξιά: το νοσοκομείο και ο ξενώνας, ο πύργος του καμπαναριού με το ρολόι και το παρεκκλήσι της Αγίας Σκέπης. Αυτοχρωμία του Stéphane Passet, 1913.
Αναφέρεται από: Βιβλιοθήκες
Μονή Κουτλουμουσίου
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων