Μονή Κουτλουμουσίου

Η μονή Κουτλουμουσίου, που φέρεται υπό διάφορες ονομασίες από την εποχή της ίδρυσης της, «Κουτλουμούσι», «μονή Χαρίτωνος» αλλά και «μονή του Βοεβόδα», κατά γενική σχεδόν αποδοχή, επικρατεί η άποψη ότι το όνομά της προέρχεται από κάποιον Τούρκο που εκχριστιανίστηκε και ονομαζόταν Κουτλουμούς. Σύμφωνα με έγγραφο της μονής του Αγίου Παντελεήμονος του 1169, είχε ιδρυθεί ήδη τον 12ο αιώνα.

Η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την εποχή που ηγούμενός της ήταν ο Χαρίτων, από τη νήσο Ίμβρο. Με τα ταξίδια του στις περιοχές της Ουγγροβλαχίας, κατόρθωσε να συγκεντρώσειkoutloumousiou2 χρήματα για την οικοδόμηση νέων κτισμάτων, ιδίως από το ενδιαφέρον που απέδειξε ο ηγεμών Ιωάννης Βλαδισλάβος (1364-1374), οπότε άρχισαν να συρρέουν στη Μονή πολλοί μονάχοι από τις περιοχές που διαφέντευε. Ωστόσο, τη λαμπρή αυτή εποχή διαδέχθηκε η koutloumousiouπαρακμή και η τέλεια ερήμωση το 1497, μετά την εκτεταμένη πυρκαγιά. Η βιβλιοθήκη της Μονής στεγάζεται στον τελευταίο όροφο της βορειοδυτικής πτέρυγας και εμπεριέχει 770 κώδικες, από τους οποίους οι 95 είναι περγαμηνοί και παλαιοί (Άτσαλος, Χειρ., 513). Ο Curzon δυσκολεύτηκε να επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη, καθώς ο μοναχός που είχε το κλειδί ήταν επιφυλακτικόςkoutloumousiou6 απέναντι στους ξένους επισκέπτες, μια και κάποιος Ρώσος που δανείστηκε ένα βιβλίο δεν το επέστρεψε ποτέ (Αναστασίου, Curzon, 357 · Θησαυροί Α’, 236-238).

Εκτός από πολύτιμα έγγραφα, στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται γύρω στα 3.500 έντυπα, ανάμεσα στα οποία διακρίνεται η Επιτομή των οκτώ του λόγου μερών, του Κωνσταντίνου Λάσκαρη, που τυπώθηκε στη Βενετία, από τον Αντώνιο Πέτρο Πινέλλι, το 1645 (ΠΑΠ, Άγιο Όρος, 50). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επωνυμία: Βιβλιοθήκη Μονής Κουτλουμουσίου
Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Τόπος ίδρυσης: Μονή Κουτλουμουσίου (Άγιο Όρος)
Τόπος λειτουργίας: Μονή Κουτλουμουσίου (Άγιο Όρος)
Χρόνος ίδρυσης: 12ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Λάσκαρης Κωνσταντίνος, λόγιος
Βιβλιοθήκες
Μονή του Αγίου Παντελεήμονος
Εικόνες
Η μονή Κουτλουμουσίου. Χαλκογραφία του Λ. Κογεβίνα από την έκδοση «Le Mont Athos», Παρίσι 1922.
Holy Monastery of Koutloumousiou, Mount Athos.
Μονή Κουτλουμουσίου. Πίνακας του Δημήτρη Γιολδάση, 1935.
Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, Άγιον Όρος.
Αναφέρεται από: Βιβλιοθήκες
Μονή Σταυρονικήτα
Σημειώσεις: Σύμφωνα με έγγραφο της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος του 1169, η μονή είχε ιδρυθεί ήδη τον 12ο αιώνα.
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων