Μονή Κουτλουμουσίου

Η μονή Κουτλουμουσίου, που φέρεται υπό διάφορες ονομασίες από την εποχή της ίδρυσης της, «Κουτλουμούσι», «μονή Χαρίτωνος» αλλά και «μονή του Βοεβόδα», κατά γενική σχεδόν αποδοχή,koutloumousiou6 επικρατεί η άποψη ότι το όνομά της προέρχεται από κάποιον Τούρκο που εκχριστιανίστηκε και ονομαζόταν Κουτλουμούς. Σύμφωνα με έγγραφο της μονής του Αγίου Παντελεήμονος του 1169, είχε ιδρυθεί ήδη τον 12ο αιώνα.

Η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την εποχή που ηγούμενός της ήταν ο Χαρίτων, από τη νήσο Ίμβρο. Με τα ταξίδια του στις περιοχές της Ουγγροβλαχίας, κατόρθωσε να συγκεντρώσει χρήματα για την οικοδόμηση νέων κτισμάτων, ιδίως από το ενδιαφέρον που απέδειξε ο ηγεμών Ιωάννης Βλαδισλάβος (1364-1374), οπότε άρχισαν να συρρέουν στη Μονή πολλοί μονάχοι από τις περιοχές που διαφέντευε. Ωστόσο, τη λαμπρή αυτή εποχή διαδέχθηκε η koutloumousiouπαρακμή και η τέλεια ερήμωση το 1497, μετά την εκτεταμένη πυρκαγιά. Η βιβλιοθήκη της Μονής στεγάζεται στον τελευταίο όροφο της βορειοδυτικής πτέρυγας και εμπεριέχει 770 κώδικες, από τους οποίους οι 95 είναι περγαμηνοί και παλαιοί (Άτσαλος, Χειρ., 513). Ο Curzon δυσκολεύτηκε να επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη, καθώς ο μοναχός που είχε το κλειδί ήταν επιφυλακτικός απέναντι στους ξένους επισκέπτες, μια και κάποιος Ρώσος που δανείστηκε ένα βιβλίο δεν το επέστρεψε ποτέ (Αναστασίου, Curzon, 357 · Θησαυροί Α’, 236-238).

Εκτός από πολύτιμα έγγραφα, στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται γύρω στα 3.500 έντυπα, ανάμεσα στα οποία διακρίνεται η Επιτομή των οκτώ του λόγου μερών, του Κωνσταντίνου Λάσκαρη, που τυπώθηκε στη Βενετία, από τον Αντώνιο Πέτρο Πινέλλι, το 1645 (ΠΑΠ, Άγιο Όρος, 50). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επωνυμία: Βιβλιοθήκη Μονής Κουτλουμουσίου
Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Τόπος ίδρυσης: Άγιο Όρος
Τόπος λειτουργίας: Άγιο Όρος
Χρόνος ίδρυσης: 12ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Λάσκαρης, Κωνσταντίνος, λόγιος
Βιβλιοθήκες
Μονή του Αγίου Παντελεήμονος
Εικόνες
Η μονή Κουτλουμουσίου. Χαλκογραφία του Λ. Κογεβίνα από την έκδοση «Le Mont Athos», Παρίσι 1922.
Μονή Κουτλουμουσίου. Πίνακας του Δημήτρη Γιολδάση, 1935.
Αναφέρεται από: Βιβλιοθήκες
Μονή Σταυρονικήτα
Σημειώσεις: Σύμφωνα με έγγραφο της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος του 1169, η Μονή είχε ιδρυθεί ήδη τον 12ο αιώνα.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων