Μονή Ξενοφώντος

Η μονή Ξενοφώντος αναφέρεται ότι παρουσιάζει κάποια δραστηριότητα γύρω στο 1000 μ.Χ. από κάποιον μοναχό που ακούσει στο όνομα Ξενοφών. Πρόκειται για τον ίδιο μοναχό που υπογράφει μια πράξη του Πρώτου Ιωάννη, του έτους 991. Όπως αναφέρεται στον Βίο Αθανασίου του Αθωνίτη, ο Ξενοφών είχε έναν αδερφό ονόματι Θεόδωρο, τον οποίο είχε θεραπεύσει ο Αθανάσιος στον Μυλοπόταμο.

Εξαιρετική σπουδαιότητα έχει η Πράξη του Πρώτου του 1083, που φυλάσσεται στο αρχειοφυλακείο της Μονής σε μεμβράνινο κώδικα. Σ’ αυτήν φαίνεται σαφώς ότι ο Ξενοφών είχε συντάξει γραπτές καταστατικές διατάξεις για το καθίδρυμα του, αφού αναφέρεται ότι «την ευλογίαν της Μονής οφείλειν τοις γερούσιν…καθώς ο κύριος Ξενοφών διετάξατο». Επίσης, στο έγγραφο τούτο ορίζεται να αλέθουν στον μύλο όλοι οι προσερχόμενοι χωρίς «εξάγιον», ελεύθερα, «καθώς ο κύριος Ξενοφών και κτίτωρ διετάξατο».

Η μονή Ξενοφώντος υπήρξε η πρώτη του Αγίου Όρους που μετατράπηκε σε κοινόβιο, το 1783, με σιγίλλιο του πατριάρχη Γαβριήλ Δ’ και πρώτο ηγούμενο τον Παΐσιο Καυσοκαλυβίτη.

Η βιβλιοθήκη της Μονής στεγάζεται στο επίπεδο της νοτιοδυτικής πλευράς του οικοδομικού συγκροτήματος, όπου θησαυρίζονται εκεί 4.000 περίπου έντυπα βιβλία και 204 κώδικες, από τους οποίους 8 περγαμηνοί και 2 ειλητάρια. Ξεχωρίζει ένα Ευαγγέλιο, το οποίο προσέφερε στη Μονή ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ Κομνηνός (Θησαυροί Δ’, 226-232).

 

 

 

 

Επωνυμία: Βιβλιοθήκη Μονής Ξενοφώντος
Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Τόπος ίδρυσης: Άγιο Όρος
Τόπος λειτουργίας: Άγιο Όρος
Χρόνος ίδρυσης: 10ος αι.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων