Απολλώνιος ο Ρόδιος, ποιητής - γραμματικός

Ο Απολλώνιος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, μεταξύ του 295 και 290 π.Χ. και ονομάστηκε Ρόδιος, επειδή πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του σ’ αυτό το νησί. Μαθητής του Καλλίμαχου στηνapollonius Αλεξάνδρεια, πρέπει να κατέλαβε τη θέση του προϊσταμένου της Βιβλιοθήκης τη δεκαετία 270-260 π.Χ., και με αυτή του την ιδιότητα ανέλαβε, ταυτόχρονα και τη διαπαιδαγώγηση του Πτολεμαίου Γ΄ του Ευεργέτη (247-222 π.Χ). Υπήρξε ο σημαντικότερος ποιητής της εποχής του και συνέγραψε το μεγαλύτερο έπος που σώζεται από την εποχή του Ομήρου, τα Αργοναυτικά.

Η αρχική όμως σχέση μαθητή-δασκάλου, δηλαδή του Απολλωνίου προς τον Καλλίμαχο, όχι μόνο διαταράχθηκε, αλλά είναι πιθανόν να υπήρξε και η βασική αιτία που apolloniosυποχρέωσε τον Απολλώνιο να εγκαταλείψει την Αλεξάνδρεια και να εγκατασταθεί μόνιμα πλέον στη Ρόδο. Ο βασικός λόγος της διαμάχης τους οφείλεται στην επιφυλακτική, αρνητική έως και εχθρική στάση που κράτησε ο Καλλίμαχος απέναντι στα Αργοναυτικά και γενικότερα στη μεγαλοδιάστατη επική ποίηση (Eichgrüm, Kal.). Αλλά μολονότι ο Καλλίμαχος δεν θεώρησε ποτέ τον Απολλώνιο ως κύριο εχθρό του, αν εξαιρέσουμε τη σχετική, ελεγχόμενη, μαρτυρία στο ποίημά του Ίβις, αυτό που προκύπτει αναμφίβολά είναι ότι οι φιλολογικές έριδες αποτελούσαν κοινό τόπο ανάμεσα και στα πιο αξιοσέβαστα μέλη του Μουσείου (Βιβλ. Ι, 179).

 

 

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Απολλώνιος ο Ρόδιος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Ποιητής
Γραμματικός
Τόπος γέννησης: Αλεξάνδρεια
Τόπος δράσης: Αλεξάνδρεια
Ρόδος
Χρόνος γέννησης: 295-290 π.Χ.
Χρόνος δράσης: 3ος αι. π.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Καλλίμαχος από την Κυρήνη, ποιητής - γραμματικός
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική του Μουσείου της Αλεξάνδρειας
Εικόνες
Απολλώνιος ο Ρόδιος, «Αργοναυτικά», [με σχόλια του Λούκιλλου, Σοφόκλειου και Θέωνα], Φλωρεντία, [Laurentius (Francisci) de Alopa (;)], 1496.
Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Βιργίλιος (Πόπλιος Βιργίλιος Μάρων), συγγραφέας
Ερατοσθένης, ποιητής - μαθηματικός
Απολλώνιος Ειδογράφος, γραμματικός
Βιβλιοθήκες
Η Λαυρεντιανή βιβλιοθήκη στη Φλωρεντία
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων