Δίων Κάσσιος, πολιτικός & συγγραφέας

Ο Δίων Κάσσιος Κοκκηιανός (2ος-3ος αι. μ.Χ.) γεννήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας και ήταν γιος συγκλητικού και επάρχου. Ο ίδιος διακρίθηκε και τιμήθηκε με υψηλά αξιώματα, ενώ το σημαντικότερο έργο του είναι η Ρωμαϊκή Ιστορία, που εκτείνεται σε 80 βιβλία και περιλαμβάνει τα γεγονότα από την άφιξη του Αινεία στη Ρώμη ως το 229 μ.Χ.

Ο Δίων ο Κάσσιος μας παραδίδει ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αναφορικά με τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα λοιπόν με μαρτυρία του, ο αυτοκράτορας της Ρώμης DionΚαρακάλλας έτρεφε απεριόριστο θαυμασμό για τον Μέγα Αλέξανδρο και χρησιμοποιούσε διάφορα όπλα και κούπες που υποτίθεται ότι του ανήκαν. Φαίνεται όμως ότι αυτές οι φαντασιώσεις δεν του αρκούσαν και έτσι έγραψε στη Σύγκλητο ότι ο Αλέξανδρος είχε μετενσαρκωθεί ως Αύγουστος (και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη μορφή του Καρακάλλα), και μέσω αυτού θα συμπλήρωνε τη βραχύβια παρουσία του στη γη. Επιπλέον, ο Κάσσιος αναφέρει ότι ο αυτοκράτορας είχε την έμμονη ιδέα ότι ο Αριστοτέλης ήταν ύποπτος για τον θάνατο του μαθητή του και απειλούσε τους αριστοτελικούς της Αλεξανδρινής σχολής ότι θα κάψει τα βιβλία τους και θα καταργήσει τα προνόμια που απολάμβαναν ως μέλη του Μουσείου (Turner, Ελλ., 108).

Ο Δίων (Ρωμ. Ιστ., XLII, 382) επίσης, αντλώντας υλικό από τον ιστορικό Τίτο Λίβιο και από τον Σενέκα, παραδίδει το χρονικό της υποτιθέμενης πυρπόλησης της Οικουμενικής Βιβλιοθήκης των Πτολεμαίων στην Αλεξάνδρεια: κατά την πολιορκία της πόλης από τον στρατηγό Αχιλλά, ο Καίσαρ, προσπαθώντας να αποκρούσει τις εξόδους των επιτιθεμένων, έβαλε φωτιά στο λιμάνι για να πυρπολήσει τον στόλο των Πτολεμαίων και η πυρκαγιά επεκτάθηκε στον ανακτορικό χώρο, καίγοντας και τη Βιβλιοθήκη (Βιβλ. Ι, 201, 204).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Cassius Dio Cocceianus (Κάσσιος Δίων Κοκκηϊανός)
Ιδιότητα/Αξίωμα: Πολιτικός
Συγγραφέας
Τόπος γέννησης: Νίκαια
Τόπος δράσης: Ρώμη
Χρόνος δράσης: 2ος-3ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Καρακάλλας, Ρωμαίος αυτοκράτορας
Αλέξανδρος ο Μέγας
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική του Μουσείου της Αλεξάνδρειας
Εικόνες
Πρώτη έκδοση της Ιστορίας του Δίωνα Κάσσιου, στην καθομιλουμένη ιταλική.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Οκταβιανός Αύγουστος, αυτοκράτορας
Απολλόδωρος ο Δαμασκηνός, αρχιτέκτονας
Παύλος Γ΄, πάπας
Καρακάλλας, Ρωμαίος αυτοκράτορας
Βιβλιοθήκες
Η διπλοβιβλιοθήκη του Αυγούστου, της Οκταβίας και του Δομιτιανού
Σημειώσεις: Η σειρά των ονομάτων, Κάσσιος Δίων Κοκκηϊανός, δίνεται όπως έχει καθιερωθεί από σύγχρονους ακαδημαϊκούς. Το προωνύμιο (το πρώτο από τα ονόματα σύμφωνα με το ρωμαϊκό σύστημα ονοματολογίας) μάς είναι άγνωστο. Μαρτυρείται μόνο σε μια επιγραφή από τη Μακεδονία που τον αναφέρει ως Κλαύδιο. *Gowing, A. (1990). Dio's Name. «Classical Philology», 85(1), 49-54. Ανακτήθηκε στις 13/04/2021 από http://www.jstor.org/stable./269480
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων