Δίων Κάσσιος, πολιτικός - συγγραφέας

Ο Δίων Κάσσιος Κοκκηιανός (2ος-3ος αι. μ.Χ.) γεννήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας και ήταν γιος συγκλητικού και επάρχου. Ο ίδιος διακρίθηκε και τιμήθηκε με υψηλά αξιώματα, ενώ το σημαντικότερο έργο του είναι η Ρωμαϊκή Ιστορία, που εκτείνεται σε 80 βιβλία και περιλαμβάνει τα γεγονότα από την άφιξη του Αινεία στη Ρώμη ως το 229 μ.Χ.

Ο Δίων ο Κάσσιος μας παραδίδει ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αναφορικά με τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα λοιπόν με μαρτυρία του, ο αυτοκράτορας της Ρώμης DionΚαρακάλλας έτρεφε απεριόριστο θαυμασμό για τον Μέγα Αλέξανδρο και χρησιμοποιούσε διάφορα όπλα και κούπες που υποτίθεται ότι του ανήκαν. Φαίνεται όμως ότι αυτές οι φαντασιώσεις δεν του αρκούσαν και έτσι έγραψε στη Σύγκλητο ότι ο Αλέξανδρος είχε μετενσαρκωθεί ως Αύγουστος (και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη μορφή του Καρακάλλα), και μέσω αυτού θα συμπλήρωνε τη βραχύβια παρουσία του στη γη. Επιπλέον, ο Κάσσιος αναφέρει ότι ο αυτοκράτορας είχε την έμμονη ιδέα ότι ο Αριστοτέλης ήταν ύποπτος για τον θάνατο του μαθητή του και απειλούσε τους αριστοτελικούς της Αλεξανδρινής σχολής ότι θα κάψει τα βιβλία τους και θα καταργήσει τα προνόμια που απολάμβαναν ως μέλη του Μουσείου (Turner, Ελλ., 108).

Ο Δίων (Ρωμ. Ιστ., XLII, 382) επίσης, αντλώντας υλικό από τον ιστορικό Τίτο Λίβιο και από τον Σενέκα, παραδίδει το χρονικό της υποτιθέμενης πυρπόλησης της Οικουμενικής Βιβλιοθήκης των Πτολεμαίων στην Αλεξάνδρεια: κατά την πολιορκία της πόλης από τον στρατηγό Αχιλλά, ο Καίσαρ, προσπαθώντας να αποκρούσει τις εξόδους των επιτιθεμένων, έβαλε φωτιά στο λιμάνι για να πυρπολήσει τον στόλο των Πτολεμαίων και η πυρκαγιά επεκτάθηκε στον ανακτορικό χώρο, καίγοντας και τη Βιβλιοθήκη (Βιβλ. Ι, 201, 204).

Ιστορικό πλαίσιο: Αρχαιότητα
Όνομα/Προσωνυμία: Δίων Κάσσιος
Ιδιότητα/Αξίωμα: Πολιτικός
Συγγραφέας
Τόπος γέννησης: Νίκαια
Τόπος δράσης: Ρώμη
Χρόνος δράσης: 2ος-3ος αι. μ.Χ.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Αριστοτέλης, φιλόσοφος
Καρακάλλας, Ρωμαίος αυτοκράτορας
Αλέξανδρος ο Μέγας
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική του Μουσείου της Αλεξάνδρειας
Εικόνες
Πρώτη έκδοση της Ιστορίας του Δίωνα Κάσσιου, στην καθομιλουμένη ιταλική.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Αύγουστος Οκταβιανός, αυτοκράτορας
Παύλος Γ΄, πάπας
Καρακάλλας, Ρωμαίος αυτοκράτορας
Απολλόδωρος από τη Δαμασκό, αρχιτέκτονας
Βιβλιοθήκες
Η διπλοβιβλιοθήκη του Αυγούστου, της Οκταβίας και του Δομιτιανού
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων