Λάσκαρης Ιανός, λόγιος

Ο Λάσκαρης υπήρξε ο πιο πολυπράγμων Έλληνας λόγιος της διασποράς και όχι μόνο δίδαξε ελληνικά στην Ιταλία και τον Βορρά, αλλά υπήρξε σύμβουλος των Μεδίκων για την οργάνωση του ελληνικού Laskarisτμήματος της πλούσιας βιβλιοθήκης τους, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με την έκδοση ελληνικών βιβλίων στη Φλωρεντία. Περιηγήθηκε στην Ιταλία και στην Ανατολή με σκοπό την αγορά ελληνικών χειρογράφων (1491-1492) και απέκτησε έτσι πλήρη εικόνα της ελληνικής γραμματείας που είχε περισωθεί στις ιδιωτικές και μοναστηριακές βιβλιοθήκες της Δύσης και της Ανατολής. Η οικονομική ευχέρεια και η θέση του μας επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι είχε συγκροτήσει μάλλον την πλουσιότερη βιβλιοθήκη της εποχής του, μετά από αυτή του Βησσαρίωνα.

Ένας κατάλογος γραμμένος με το χέρι του Ματθαίου Δεβαρή, μαθητή του Λάσκαρη, που μαζί με τον Νικόλαο Σοφιανό ταξινομούσαν τη βιβλιοθήκη του καρδινάλιου Ianos LaskarisNiccolòRidolfi στη Ρώμη, αναγράφει 128 βιβλία της συλλογής του Λάσκαρη με τον τίτλο: Lista de’libri che furon del Sr. Lascheri, ενώ ο Δεβαρής καταγράφει έναν ακόμη Κατάλογο με 11 βιβλία της συλλογής του Λάσκαρη με τον τίτλο: Libri d’osservationi e annotationi che faceva fare il Sor Lascheri per uso suo propio. Γνωρίζουμε επίσης ότι δεν είχε βιβλιοταφικές συνήθειες και δάνειζε ή χάριζε βιβλία του σε άτομα του φιλικού του κύκλου, διασκορπίζοντας έτσι τμήμα της βιβλιοθήκης του, ενώ έχασε και κάποιον αριθμό βιβλίων όταν έπεσε θύμα ληστείας, επιστρέφοντας από το Παρίσι στη Ρώμη.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, βιβλία της συλλογής του Λάσκαρη δεν αποκλείεται να κατέληξαν και σε άλλες ουμανιστικές βιβλιοθήκες, τμήμα πάντως της συλλογής του Ridolfi, μέσω του Pietro Strozzi και της Αικατερίνης των Μεδίκων, κατέληξε στη βασιλική βιβλιοθήκη του Παρισιού το 1559 (Βιβλ. V, 66-67).

 

 

 

Ιστορικό πλαίσιο: Αναγέννηση
Όνομα/Προσωνυμία: Ιανός Λάσκαρης
Ιδιότητα/Αξίωμα: Λόγιος
Τόπος δράσης: Φλωρεντία
Ρώμη
Χρόνος δράσης: 15ος-16ος αι.
Αναφέρει: Πρόσωπα
Βησσαρίων, καρδινάλιος - λόγιος - συλλέκτης βιβλίων
Βιβλιοθήκες
Η Λαυρεντιανή βιβλιοθήκη στη Φλωρεντία
Εικόνες
Ο Ιανός Λάσκαρης, χαλκογραφία βασισμένη σε ελαιογραφία που άνηκε στον κόμη Luigi Bossi του Μιλάνου: G. Roscoe, Vita e pontificato di Leone X, τόμ. 8, Μιλάνο, 1817.
Ο Ιανός Λάσκαρης, ξυλογραφία από την έκδοση: Paulus Giovio, «Elogia Virorum literis illustrium», Βασιλεία 1577.
Αναφέρεται από: Πρόσωπα
Μανούτιος Άλδος, τυπογράφος
Budé Guillaume, λόγιος
Μουσούρος Μάρκος, λόγιος
Reuchlin Johann, λόγιος
Βιβλιοθήκες
Μονή Μεγίστης Λαύρας
Η Λαυρεντιανή βιβλιοθήκη στη Φλωρεντία
Βιβλιοθήκη του Φραγκίσκου Α´
Βασιλική Βιβλιοθήκη του Μπλουά
Μονή Βατοπεδίου
Άδεια χρήσης: In Copyright (InC)
Δικαιώματα: Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία του Κ. Σπ. Στάικου και των συνεργατών του. Το εικαστικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου και ο ίδιος είναι κάτοχος των σχετικών δικαιωμάτων που απαιτούνται για τη δημόσια προβολή και διάθεσή του.
Εμφανίζεται στις συλλογές:Πρόσωπα
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων