Μονή Φιλοθέου

Η μονή Φιλοθέου, κτίστηκε σε ένα χώρο που παλαιότερα υπήρχε ένα Ασκληπιείο, χρονολογείται από το 1015 και είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Σύμφωνα όμως με το αρχείο της Μονής, η ανέγερση της πρέπει να τοποθετηθεί γύρω στο τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα. Κτήτορας της Μονής είναι ο όσιος Φιλόθεος, σύγχρονος του Αθανασίου του Αθωνίτου, σε συνεργασία με άλλους ασκητές.

Το χρυσόβουλλο του Στέφανου Δουσάν (1346) σηματοδοτεί το άνοιγμα της Μονής προς τους Σέρβους μοναχούς και Βουλγάρους αργότερα. Από τις αρχές του 18ου αιώνα, οι ηγεμόνες των παρίστριων ηγεμονιών δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τη Μονή, όπως ο Γρηγόριος Β΄ Γκίκας, με το χρυσόβουλλο του οποίου η Μονή χορηγείται επί μονίμου βάσεως με 6.000 άσπρα. Την εποχή εκείνη, με αφετηρία τη Μονή Φιλοθέου αρχίζει το οδοιπορικό του ο Κοσμάς ο Αιτωλός, με σκοπό να αναστρέψει το κύμα εξισλαμισμού στο Βορρά.

Η βιβλιοθήκη της Μονής στεγάζεται σε παλαιό κτίσμα και εμπεριέχει 250 κώδικες, από τους οποίους οι 54 είναι περγαμηνοί και δύο ειλητάρια, από περγαμηνή επίσης. Ο κώδικας υπ’ αρ. 33, είναι το Ευαγγελιάριον του 10ου αιώνα και είναι από τους πλέον αξιόλογους του Αγίου Όρους (Θησαυροί Γ΄, 190-192).

 

 

 

Επωνυμία: Βιβλιοθήκη Μονής Φιλοθέου
Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Τόπος ίδρυσης: Άγιο Όρος
Τόπος λειτουργίας: Άγιο Όρος
Χρόνος ίδρυσης: 10ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Η Μονή Φιλοθέου.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων