Μονή Γρηγορίου

Επίσημη μνεία της Μονής γίνεται σε αγιορείτικα έγγραφα των 1347/48, αναφορικά με τους ηγούμενους Καλλίστρατο και Κάλλιστο και το 1513, όπου σύμφωνα με έγγραφα της Μονής δέχθηκε επιδρομή από Αγαρηνούς πειρατές και υπέστη μεγάλη καταστροφή.

Για τον κτήτορα της μονής Γρηγορίου στο Άγιον Όρος υπάρχουν διάφορες απόψεις σε ό,τι αφορά την ταυτότητά του, δηλαδή πως πρόκειται για τον Γρηγόριο τον Νέο, μαθητή του grigoriou2Γρηγορίου του Σιναΐτη ή τον Γρηγόριο τον από Συριάνων. Ιδρύθηκε πάντως στα μέσα του 14ου αιώνα και μία καταστροφική πυρκαγιά το 1761 έκαψε μεγάλο τμήμα του κτηριακού συγκροτήματος και του χειρόγραφου πλούτου της (Άτσαλος, Χειρ., 513).

Η βιβλιοθήκη στεγάζεται μέσα σε θολόδμητο μικρό διαμέρισμα, στη νοτιοδυτική πτέρυγα της Μονής και αριθμεί συνολικά 297 κώδικες, από τους οποίους μόλις 11 είναι περγαμηνοί και τα υπόλοιπα χαρτώα ποικίλου περιεχομένου. Αξίζει να αναφέρουμε το μοναδικό σωζόμενο χειρόγραφο του Ποιμένος του Έρμα, του οποίου τα τρία από τα αρχικά εννέα φύλλα, αφαιρέθηκαν από τον αρχαιοκάπηλο Σιμωνίδη και βρίσκονται στη Λιψία.

Εκτός από αυτά τα χειρόγραφα σώζονται πολλά αξιόλογα έγγραφα, ως σιγίλλια, κηρόβουλα, φερμάνια κ.ά., εκ των οποίων τα grigoriou7αρχαιότερα είναι ένα τούρκικο σουρέτι του 1429 και ένας τούρκικος βακουφναμές του 1561. Επίσης, η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περίπου 4.500 έντυπα βιβλία, μεταξύ των οποίων αξιόλογα αρχέτυπα και παλαίτυπα (Θησαυροί Α, 354-359).

 

 

 

Επωνυμία: Βιβλιοθήκη Ιεράς Μονής Γρηγορίου
Ιστορικό πλαίσιο: Βυζαντινή Εποχή
Τόπος ίδρυσης: Άγιο Όρος
Τόπος λειτουργίας: Άγιο Όρος
Χρόνος ίδρυσης: 14ος αι.
Αναφέρει: Εικόνες
Μονή Γρηγορίου. Εσωτερικό της Μονής, καθολικό, τράπεζα.
Η μονή του Γρηγορίου. Λιθογραφική ανατύπωση από παλαιότερο σχέδιο με μελάνι σε χαρτί των Βασιλείου Βάρσκη και Μοναχού Κιωβίτη. Αρχικό σχέδιο 1744, λιθογραφία 1887.
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0)
Δικαιώματα: Το λήμμα αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική εργασία της ομάδας ανάπτυξης του ψηφιακού χώρου «Περί Βιβλιοθηκών».
Εμφανίζεται στις συλλογές:Βιβλιοθήκες
Προβολή λιγότερων
Εικαστικό Υλικό
Προβολή λιγότερων